FOTO: Glas Srpske

Većina političkih partija za sada krije ko će biti nosioci njihovih kompenzacionih lista za oktobarske izbore, iako se primakao krajnji rok za predaju tih lista Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

Rok ističe u srijedu, 8. avgusta. Vrh kompenzacione liste praktično obezbjeđuje četvorogodišnji mandat u republičkoj Skupštini ili Parlamentu BiH. U NSRS putem kompenzacionih lista ulazi 21, a u Parlament BiH pet poslanika iz Srpske.

Najtransparentniji je SNSD, čiji je lider Milorad Dodik prije dvadesetak dana otkrio da će nosilac kompenzacione liste za NSRS ponovo biti dugogodišnji šef Kluba poslanika ove stranke u NSRS Radovan Višković, dok je veliko iznenađenje izazvala odluka da nosilac kompenzacione liste za Parlament BiH bude lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić.

Osim SNSD-a i dijelom NDP-a, nijedna druga parlamentarna stranka nije ozvaničila ko će biti “prvi kompenzi”. Kako saznaje “Glas Srpske”, predsjednik SDS-a Vukota Govedarica treba u ponedjeljak da potpiše kompenzacione liste i pošalje CIK-u.

- Nosilac kompenzacione liste za NSRS treba da bude potpredsjednik SDS-a Nedeljko Glamočak, a za Parlament BiH Aleksandra Pandurević - kaže naš izvor iz vrha ove stranke.

Generalni sekretar PDP-a Perica Bundalo kratko je rekao da bi 7. avgusta trebalo da bude održana sjednica stranačkog predsjedništva na kojoj će biti odlučeno ko će biti nosioci kompenzacionih lista.

Bundalo nije želio da govori o imenima, ali predsjednik PDP-a Branislav Borenović najvjerovatnije će biti “prvi kompenz” za Parlament BiH, dok se kao najozbiljniji kandidat za nosioca liste za NSRS spominje aktuelni poslanik iz Šekovića Dragan Galić.

Šef Izbornog štaba DNS-a Dragomir Jovičić kaže da još nije odlučeno ko će biti nosioci kompenzacionih lista.

- Tu odluku će u narednim danima donijeti predsjednik DNS-a Marko Pavić - bio je kratak Jovičić, koji nije želio da govori o bilo kakvim imenima.

Ipak, sudeći prema iskustvu od prije četiri godine kada je nosilac kompenzacione liste bio tadašnji lider koalicione Napredne Srpske Adam Šukalo, koji je vrlo brzo poslije izbora, odnosno nakon afere “papak” napustio poslanički klub DNS-a, Marko Pavić će za ovogodišnje izbore to mjesto gotovo sigurno dati nekome od provjerenih stranačkih kadrova.

Iz NDP-a je objelodanjeno da će zamjenik predsjednika Krsto Jandrić biti nosilac liste za NSRS, dok ova stranka na izbore za Parlament BiH nastupa u koaliciji sa SDS-om. Pošto će nosilac kompenzacione liste vjerovatno biti Aleksandra Pandurević moguće je da će neko od kandidata NDP-a, najprije Momčilo Novaković biti drugi na kompenzacionoj listi.

Socijalisti odlučili

Vrh Socijalističke partije donio je, ali nije još objelodanio odluku o tome ko će biti nosioci kompenzacionih lista.

- Nosilac za NSRS biće Maksim Skoko iz Gacka, a za Parlament BiH Jakov Galić iz Zvornika. Na kompenzacionoj listi za NSRS neće uopšte biti lider SP-a Petar Đokić koji je prije četiri godine bio prvi. Đokić je nosilac izborne liste u šestoj izbornoj jedinici i nije na kompenzacionoj listi, kao ni bilo ko od ostalih nosilaca lista - kazao je naš sagovornik iz vrha SP-a.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )