FOTO: null

Od ranih jutarnjih sati Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) u saradnji sa MUP-om RS na području Republike Srpske provodi opsežnu akciju, saznaje N1.

10:01 - Kako N1 saznaje, među uhapšenim je i Slavica Injac, direktorica Agencije za bankarstvo RS.

9:50 Zbog nemogućnosti prisustvovanja predstavnika Saveza logoraša u BiH izricanju presude u Hagu, danas, 31. marta 2016. godine, u organizaciji Saveza logoraša u BiH, u prostorijama Saveza logoraša, sa početkom u 10:00 sati, biće organizovano uživo praćenje izricanje presude Vojsilavu Šešelju za zločine počinjene u Bosni Hercegovini i Hrvatskoj.  

9:36 Operativna akcija na području Bijeljine, Banja Luke i Zvornika.

9:34 9:20 Uhapšeno je deset osoba zbog sumnje da su oštetili Bobar banku i bankarski sektor za oko 123 miliona KM

9:16 Fokus akcije pored Agencije za bankarstvo RS je i 3. sprat IRB-a gdje je kabinet direktorice Snjezane Vujinić.

9:03 Počinitelji su davali kredite i bankarske garancije bez poštivanja zakonom propisanih procedura, plasirane poduzećima i privrednim subjektima različitih vlasnika koji su povezani ili su suvlasnici Bobar Banke, te su znali da se naplata sredstava neće moći realizirati i da su korištene nezakonite garancije, te da će nastupiti šteta, koja će prouzročiti stečaj navedene banke i ozbiljne potrese u bankarskom sektoru BiH. 

Ovakve nezakonite aktivnosti nanijele su veliku štetu kreditnom rejtingu naše zemlje i dovele do toga da se MMF aktivno uključi u analizu dešavanja u bankarskom sektoru. Također, ovakvim aktivnostima su ugroženi depoziti različitih pravnih i fizičkih osoba, koji su bili deponovani u Bobar banci, uključujući sredstva gradova, općina, poduzeća, zdravstevnih zavoda, PIO fondova, elektroprivreda, fizičkih osoba te je nanesena višemilijunska šteta Agenciji za osiguranje depozita BiH, saopšetno je iz Tužilaštva BiH.

Akciji je prethodila duga i temeljita istraga i prikupljanje dokaza, te će se istraga nastaviti u pravcu podizanja optužnice protiv odgovornih osoba, a istraga obuhvata i druge osobe koje nisu lišene slobode.

9:02 Akcija Tužiteljstva BiH i SIPA koja je rezultat višemjesečne detaljne istrage kaznenih djela i nezakonitosti vezanih za Bobar banku, niz povezanih pravnih osoba iz grupacije Bobar i bankarski sektor.

9:01 Kako N1 saznaje, u akciji kdonog naziva "Lavina" uhapšeno je više osoba. Navedene osobe osumnjičene su da su kao skupina pripadnika međusobno povezanog i organiziranog zločinačkog udruženja, djelujući u međusobnom dogovoru, počinili niz nezakonitosti u poslovanju Bobar banke, prvenstveno u dodjeli kredita u višemilionskim iznosima, kao i nezakonitih bankarskih garancija za razne poslove, uz kršenja procedura i garancija propisanih Zakonom o bankama RS, te su na taj način nanijeli štetu i omogućili sticanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od oko 123 miliona KM (navedeni iznos dostiže više od 10 % budžeta svih institucija BiH).

8:38 Pripadnici agencije za istrage i zaštitu upali su i u Bobar banku u Bijeljini.

8:28 Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) poduzima određene aktivnosti po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, dok u ovoj fazi ne možemo iznositi druge informacije u javnost. SIPA će se tokom dana oglasiti sa zvaničnim saopćenjem za medije u vezi sa ovim aktivnostima, rečeno je za N1 u SIPA-i.

Pripadnici SIPA-e ušli su u prostorije Agencije za bankarstvo u Banja Luci dok su pripadnici MUP-a RS zajedno sa pripadnicima SIPA-e ušli u Investiciono-razvojnu banku Republike Srpske.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )