FOTO: null

MUP saopštio da su u velikoj akciji protiv privrednog kriminala uhapšene 93 osobe. Među njima rukovodioci pančevačke "Azotare", čelnici policije u Baču...

Mediji su prenijeli da je među uhapšenima i direktor pančevačke "Azotare" M.Đ. i čelnik policijske stanice u Baču S.N.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije su saopštili da je u više odvojenih akcija na suzbijanju kriminala i korupcije na teritoriji Srbije uhapšeno 93 osobe, dok su protiv još 38 lica podnesene krivične prijave u redovnom postupku.

"Osumnjičenima koji su uhapšeni na teritoriji policijskih uprava Beograd, Novi Sad, Subotica, Pančevo, Kikinda, Jagodina, Zaječar, Kraljevo, Kruševac, Niš, Leskovac i Vranje na teret se, između ostalog, stavljaju djela korupcije i privrednog kriminala poput poreske utaje, primanja i davanja mita, zloupotrebe službenog položaja, pronevjere, ali i djela opšteg kriminala poput - neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, iznuda, razbojništvo, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija i ugrožavanje sigurnosti", navodi MUP. 

U okviru suzbijanja korupcije i privrednog kriminala uhapšeno je 37 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su u periodu od 2009. godine do danas izvršili više krivičnih djela kojima su pričinili štetu budžetima Republike Srbije, AP Vojvodine, više lokalnih samouprava i drugim privrednim subjektima i fizičkim licima u ukupnom iznosu od 8.350.106 evra. 

Među uhapšenima su i šest policijskih službenika, uključujući i rukovodioce PS Bač i PI Kanjiža, zatim bivši rukovodilac opštine Trstenik, inspektor Ministarstva za zaštitu životne sredine, zaposleni u Ministarstvu pravde, zaposleni u gradskim upravama u Vranju i Nišu, zaposleni u poreskim upravama u Zaječaru i Leskovcu, kao i više odgovornih lica u HIP Azotari u Pančevu i zaposleni u EDB Niš. 

U oblasti borbe protiv opšteg kriminala i krijumčarenja narkotika ukupno je uhapšeno 56 osoba i tom prilikom je zaplijenjeno 3,3 kg marihuane, 170 grama heroina, 53 grama kokaina, 280 grama amfetamina, kao i 17 komada ekstazija. Takođe, oduzeto je i 510 grama smjese koja se koristi za uvećanje količine narkotika i osam digitalnih vagica. 

Policija je takođe oduzela i pet pištolja, jednu automatsku i dve lovačke puške od kojih jedna sa optikom, 1.582 komada municije različitog kalibra, jednu eksplozivnu napravu sa oko 60 grama plastičnog eksploziva i jednu tromblonsku minu. Od osumnjičenih je oduzeto i osam vozila, jedan motor, torba sa alatom i sofisticiranim uređajem za obijanje vozila, 16 mobilnih telefona i određena količina kompjuterske opreme.

Šta se pisalo o "Azotari"

"Novosti" su 2015. pisale o toj "Azotari", a za taj list predstavnici sindikata govorili su o lošem ugovoru za gas i prevarama pri oduzimanju luke koja je bila u sklopu pančevačke fabrike. Tada je zamjenik direktora bio M.Đ. 

Istom fabrikom mediji su se bavili i početkom 2017. kada je menadžment pančevačke "Azotare" odlučio da smanji plate zaposlenima za 25 odsto jer je fabrika zbog neplaniranog zastoja u radu imala prepolovljenu proizvodnju i gubitak od 100 miliona dinara. 

U aprilu je HIP "Azotara" osnovala novu firmu - HIP-održavanje. To je druga firma koju je "Azotara" osnovala. Prvo je osnovana "Specijalna luka" na prostoru i sa imovinom azotarske luke. Njen prvi direktor bio je generalni direktor "Azotare" M.Đ. 

"Azotara" je jedan od najvećih gubitaša, a vlada Srbije već duže traži strateškog partnera za tu fabriku. Iz Vlade je obećano da će se do kraja mandata naći partner za tu pančevačku fabriku. 

U Ministarstvu privrede ovog mjeseca saopštili su da su tri kompanije zainteresovane za HIP "Azotara" i da su poslale pisma. U međuvremenu, "Srbijagas" je kao većinski vlasnik "Azotare" već inicirao proces privatizacije.

Izvor: B92, TANJUG, VEČERNJE NOVOSTI

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )