FOTO: null

Nakon terorističkog napada u Zvorniku u režiji Nerdina Ibrića (24), kojeg povezuju s vehabijama, većina policijskih agencija u BiH povećala je preventivne mjere, što u nekim slučajevima uključuje i jači nadzor naselja koja su označena kao vehabijska upori

Sagovornici "Nezavisnih" iz policije podsjećaju i na najavljenu posjetu pape Franje Sarajevu, što je, kako ističu, još jedan od razloga zbog kojih je oprez podignut na viši nivo.

Kec iz rukava, odnosno konkretne mjere koje se preduzimaju, čuvari reda i mira iz razumljivih razloga ne žele da otkrivaju, ali su, prema onom što tvrde, svi konci u njihovim rukama.

Poznato je da je više naselja u Unsko-sanskom kantonu (USK), poput Bužima, ali i Tuzlanskom kantonu (TK), poput Gornje Maoče, označeno kao leglo vehabija, a nadležni iz MUP-ova oba ta kantona uvjeravaju da čine maksimum kako bi stanovništvo i imovina bili sigurni.

"Kod nas su pojačane aktivnosti zaštite i nakon one dojave iz OSA. To će najvjerovatnije biti i u budućnosti, a jedna od stvari koje to uključuje zasigurno je i nadziranje određenih skupina koje se mogu smatrati radikalnim", kaže Ale Šiljdedić, portparol Uprave policije USK.

Prema njegovim riječima, potrebno je preduhitriti i potencijalne opasnosti koje bi se mogle dogoditi prilikom dolaska pape Franje, tako da se radi i na tom planu.

I Gornja Maoča, naselje u opštini Srebrenik, u koje se rijetko ko usuđuje da zalazi bez duge brade i kratkih hlača, pod budnim je okom policije.

"Službenici Policijske stanice Srebrenik svakodnevno obilaze Maoču. Tamo ne borave, ali je obilaze. A, shodno događaju u Zvorniku, sigurno je da će biti pojačane aktivnosti kada je riječ o dijelovima gdje se nalaze lica koja se povezuju s vehabijskim pokretom", naglasio je Izudin Šarić, portparol MUP-a TK.

Pojedina područja Maglaja, Tešnja, Žepča, Zavidovića, te Zenice stručnjaci su ranije takođe označili kao leglo vehabija, a iz MUP-a Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) uvjeravaju da su i kod njih na snazi pojačane preventivne mjere.

"Kako nakon napada u Zvorniku, tako i kada bude zabilježen bilo koji događaj koji na neki način naruši bezbjednost, mi intenziviramo naše aktivnosti", rekla je Aldina Ahmić, portparol MUP-a ZDK.

Kada je riječ o Policiji RS, snage su usmjerene da se održi javni red i mir i ukupna bezbjednost.

"Kada je riječ o dijelu koji se odnosi na aktivnost vehabijskih zajednica, razmjenjujemo podatke sa drugim agencijama i nastojimo da taj segment kontrolišemo", kaže Gojko Vasić, direktor Policije RS.

Inače, stručnjaci su složni u ocjeni da opasnost od džihadizma ne miruje, baš kao ni nastojanja radikalnih islamista da što više promovišu svoje ideje, o čemu govori podatak i da su se zimus na pojedinim kućama u Gornjoj Maoči zavijorile zastave Islamske države, trenutno najozloglašenije terorističke organizacije u svijetu.


Uhapsili Arape

Policija je u utorak popodne na području opštine Ribnik uhapsila pet osoba, od čega su većina državljani Saudijske Arabije, i to nakon što je zaustavljeno vozilo za čijim volanom je bio A.K., za kojim je ranije bila raspisana potraga zbog terorizma, saznaju "Nezavisne".

Ipak, utvrđeno je da je ta potraga, koju je MUP FBiH raspisao 2009. godine, kasnije obustavljena, a policija je ujedno provjerila i da li ove osobe traži Interpol, i pošto nisu bile u bazi, sve su puštene na slobodu.


Ministri o borbi protiv terorizma

Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova FBiH, te Dragan Lukač, direktor FUP-a, sastali su se u srijedu s ministrima unutrašnjih poslova svih deset kantona u FBiH, te s policijskim komesarima, a razgovarali su i o terorističkom napadu u Zvorniku i načinima kako ovakve incidente preduhitriti u budućnosti.

"Razmotrili smo činjenice i aspekte borbe protiv terorizma. Saglasili smo se da moramo imati evidenciju o ljudima koji su potencijalni počinicioci takvih krivičnih djela, kako ne bi ponovo došlo do ovakvih neželjenih događaja", rekao nam je Senad Kljajić, ministar unutrašnjih poslova USK.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )