FOTO: InfoBijeljina

Krajem mjeseca biće objavljen pravilnik o načinu usmjeravanja podsticaja u agraru. Poljoprivredni proizvođači računaju na ravnomjernu raspodjelu budžeta u svim segmentima proizvodnje.

Ove godine im je na raspolaganju 180 miliona maraka agrarnog budžeta , čak za 110 miliona maraka više u odnosu na 2022. godine. Povećanje budžeta za 140 odsto podstrek je poljoprivrednicima da se suoče sa svim izazovima i proizvedu što više hrane, koja je ključna za razvoj ekonomije .
 
Mladen Mitrović iz Donjeg Crnjelova obrađuje oko 60 hektara. Proizvodi žitarice, papriku, paradajiz, krastavac, lubenicu i
dinju. 

 
- Mi raditi i boriti se moramo. A ukoliko u tome imamo podršku, onda rezultati ne mogu izostati. Nadamo se da će povrtari dobiti veće premije jer je sve višestruko poskupjelo te jedva pokrivamo uloženo. Uvijek težimo da proizvedemo što više hrane, pogotovo sada u ovim okolnostima kada većina svijeta i razvijenih zemalja strahuje od gladi – kaže domaćin.
 
Većem dijelu “kolača” nadaju se i stočari. Dušan Petrić iz Magnojevića zadovoljan je dosadašnjim podsticajima, ali ga raduje povećanje agrarnog budžeta. 
 
- Nadležni nam moraju pomoći da budemo konkurentni i da se izborimo sa poskupljenjima i nelojalnom konkurencijom – naglašava ovaj semberski farmer.

 
Podsticaji su vjetar u leđa i za obnovu mehanizacije i za zasnivanje novog ciklusa proizvodnje. Najavljeno smanjenje donjih limita za podsticaje osiguraće opstanak za mala poljoprivredna gazdinstva. Pravo na podsticaje imaće uzgajivači koji imaju najmanje 10 krmača umjesto dosadašnjih 15, kao i stočari sa 50 ovaca - za šta je ranije bio limit 100. 
 
U planu su i nivelacije gornjih limita a njihovom izmjenom očekuje se novih 5.000 korisnika podsticaja. Osim veće podrške radi modernizacije proizvodnje, biće utrostručen iznos za premije za osiguranje. Samozapošljavanjem, dodjelom pomoći za svako rođeno dijete i većim podsticajima, kao i ulaganjem u seosku infrastrukturu, zadržaće se mladi na selu i popraviti trenutni starosni prosjek vlasnika poljoprivrednih gazdinstava od preko 60 godina. 
 
Informacionim tehnologijama u poljoprivredi omogućen je uvid u površine i njihove namjene. Ovim je omogućena ne samo bolja kontrola, već i planiranje proizvedenih količina hrane i blagovremeno reagovanje radi zaštite domaće proizvodnje. Ove godine biće donijet i Zakon o poljoprivredi i podsticajima.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )