FOTO: InfoBijeljina

Jedanaesti Međunarodni festival "Dani harmonike", koji će večeras biti otvoren u Ugljeviku, okupiće do 16. aprila u takmičarskom dijelu programa učesnike iz 16 zemalja.

Tradicionalno, festivalski koncerti biće, nakon Ugljevika, održani i u Bijeljini i Beogradu, a u okviru "Dana harmonike" publika će moći da uživa u nastupima najeminentnijih svjetskih izvođača na harmonici. 

Specijalni gosti ovogodišnjeg festivala su Mirko Patarini iz Italije, predsjednik Svjetske asocijacije akordeonista koji prvi put dolazi u Republiku Srpsku, najpriznatiji virtuoz na harmonici današnjice Jurij Šiškin iz Rusije, istaknuti koncertni izvođač i pedagog Vladimir Murza iz Ukrajine i mladi umjetnik iz Rusije Pavel Masjuk. 

U takmičarskom dijelu programa Festivala učestvovaće muzičari iz Rusije, Litvanije, Italije, Ukrajine, Švedske, NJemačke, Austrije, Mađarske, Bugarske, Rumunije, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i BiH. 

Tokom manifestacije biće održani seminari i predavanja istaknutih pedagoga, kao i takmičenja u disciplinama solista na harmonici, kamernih sastava i orkestara harmonika, a takmičare će ocjenjivati stručni žiri sastavljen od renominarnih i dokazanih umjetnika i pedagoga iz zemlje i inostranstva. 

"Festival se, prema mišljenju mnogih istaknutih muzičkih kritičara, svrstava u manifestaciju sa visokom reputacijom, a njegov je značaj poseban jer je riječ o prvom festivalu harmonike ovog tipa koji je organizovan na području Republike Srpske i BiH", rekao je Srni direktor Muzičke škole "Kornelije Stanković" Slaviša Perić. 

On navodi da festival u Ugljeviku predstavlja profesionalnu manifestaciju koja afirmiše harmonikaše svih profila i njeguje umjetničko sviranje na harmonici. 

"Od festivala osnovanog u maloj sredini trudom i zalaganjem, ali i ljubavlju prema muzici, podigli smo `Dane harmonike` na međunarodni nivo i postali smo jedan od najznačajnijih festivala harmonike u Evropi", kaže Perić. 

Organizatori "Dana harmonike" su Udruženje umjetnika "Artist", Muzička škola "Kornelije Stanković" i Centar lepih umetnosti Jovana Kolundžije "Guarnerius", a pokrovitelj je predsjednik Republike Srpske. 

Svečano otvaranje "Dana harmonike" zakazano je u 19.00 časova u ugljevičkom Centru za kulturu "Filip Višnjić".

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )