FOTO: Glas Srpske

Stvaranje uslova za novo povećanje plata radnicima u Republici Srpskoj, formiranje novih zavoda te stvaranje mogućnosti za odlazak u privremenu penziju, samo su neki od prioriteta kojima bi u narednom periodu trebalo da se bavi republička Vlada.

Vlada RS usvojila je u četvrtak prijedlog republičkog budžeta za narednu godinu te program ekonomskih reformi, a u ponedjeljak bi trebalo da bude poznato kada će o tim strateškim dokumentima raspravljati poslanici u Narodnoj skupštini.

Predloženi budžet Srpske težak je 3,425 milijardi maraka, a veći je za 108,4 miliona KM nego ovogodišnji rebalansirani budžet. U idućoj godini će, prema riječima republičke ministarke finansija Zore Vidović, biti nastavljene aktivnosti s ciljem podizanja konkurentnosti privrede, rasta zapošljavanja i plata, rješavanja problema u zdravstvu, ali i stvaranja efikasnije javne uprave. Za najavljeno povećanje plata u 2020. godini biće potrebno oko 70 miliona KM. Za isplatu penzija trebaće 1,142 milijarde maraka ili 40 miliona KM više u odnosu na ovu godinu, a za socijalnu zaštitu 237,4 miliona ili 5,3 miliona više.

Plan Vlade je da nastavi inicijative i započete reforme, imajući u vidu da se radi o složenim i opsežnim višegodišnjim procesima. Program ekonomskih reformi daje pregled ciljeva politika Vlade Srpske, ključnih prepreka za konkurentnost i rast, te definiše 19 strukturnih mjera u okviru osam reformskih oblasti. Jedna je povećanje efikasnosti tržišta rada kao i nastavak reformi Zavoda za zapošljavanje, na čemu je rađeno proteklih godina. U planu su i izmjene i dopune Zakona o radu kako bi bile kvalitetnije i preciznije uređene pojedine oblasti, kao što je reprezentativnost sindikata i udruženja poslodavaca, te utvrđivanje minimuma obima pojedinih prava po osnovu rada.

- U toku 2020. godine potrebno je započeti pripremu i izradu novog srednjoročnog strateškog dokumenta za oblast zapošljavanja - navedeno je u Programu reformi.

Jedan od ključnih poslova u oblasti socijalne zaštite jeste mapiranje svih socijalnih davanja jedinica lokalne samouprave te priprema modela za izradu socijalne karte, za osnivanje zavoda za socijalnu zaštitu, ali i praćenje reorganizacije Javne ustanove Fond za dječiju zaštitu.

- Osnivanje zavoda za socijalnu zaštitu ima za cilj da zavod za socijalnu zaštitu prati i proučava socijalne pojave i probleme, izrađuje analize i izvještaje o stanju u oblasti socijalne zaštite i predlaže mjere za unapređivanje socijalne zaštite - navedeno je u planu.

Još jedna od novina je mogućnost privremenih penzija koje već duže vrijeme traže predstavnici poslodavaca. Cilj Vlade je, kako je navedeno, da bude donesen novi zakonski okvir koji reguliše zdravstveni sistem, a radi uređivanja instituta privremene penzije kako bi bili prevaziđeni problema u vezi sa radnicima čije liječenje nije završeno u roku od 12 mjeseci.

Program je dobio podršku i članova Ekonomsko-socijalnog savjeta.

Preduzeća i uprava

Prijedlogom ekonomskih reformi planirano je jačanje podrške oblasti malih i srednjih preduzeća kroz unapređenje postojeće i stvaranje novih oblika preduzetničke infrastrukture, te uspostavljanje efikasnijeg sistema upravljanja naučnoistraživačkim i inovacionim potencijalom u RS. Biće nastavljena, kako je najavljeno, i druga faza reforme Inspektorata Republike Srpske i inspekcija svih nivoa vlasti.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )