FOTO: InfoBijeljina

Predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo i generalni sekretar ovog pokreta Haris Plakalo uručili su danas načelniku Ugljevika Vasiliju Periću Orden „Evropskog pokreta u BiH“.

U obrazloženju nominacije laureta navodi se doprinos za posebne zasluge i podršku procesu EU integracija BiH, učešće i podrška opštine Ugljevik projektu „Ukidanje viznog režima za BiH 2010-2020“, značajan doprinos razvoju međunarodnih i međuljudskih odnosa na području ove opštine, doprinos razvoju lokalnih zajednica u BiH i posebno stvaranje boljeg poslovnog i društvenig okruženja u Republici Srpskoj i opštini Ugljevik.

Istovremeno, u obrazloženju se navodi i  ravnopravan razvoj i poboljšanje uslova života u gradskom, ali i u ruralnom dijelu opštine,što je jedan od najboljih primjera uspješnog i ubrzanog razvoja svake opštine, uz striknu primjenu „pozitivnih evropskih vrijednosti“ i višegodišnjeg angažmana načelnika Perića po i u interesu svih građana opštine Ugljevik, bez obzira da li i kojoj političkoj stranci oni pripadali.

Praštalo je rekao da je Vasilije Perić  jedan od najboljih načelnika u BiH i dodao da Evropski pokret u BiH realizuje projekat desetogodišnjice ukidanja viznog režima za BiH.

„Naša namjera je bila da nagradimo istaknute pojedince koji su radili za  dobrobit građanima u svojim lokalnim zajednicama, kompanijama, i drugim a što je bilo od šireg društvenog značaja“, rekao je Praštalo.

On je dodao da je nominovano 15 gradonačelnika i načelnika širom BiH jer se želi, na ovaj način, pokazati da je lokalna zajednica „ključ društvenog sistema“ a da kopletan ciklus društva i države započinje u lokalnim zajednicama.

„Orden se po prvi put dodjeljuje gradonačelnicima ili načelnicima, do sada je praksa bila da se dodjeljuje državnicima“, pojasnio je Praštalo i dodao da od 15 laureata gradonačelnika i načelnika dolaze iz deset različitih političkih opcija.

Generalni sekretar Evropskog pokreta u BiH Haris Plakalo istakao je da je ovaj orden priznanje Vasiliju Periću za sve ono što je uradio proteklih godina, te ocijenio da Ugljevik itekako vodi računa o evropskim standardima.

„Konstantni razvoj opštine je glavni pokazatelj, u smislu mnogobrojnih projekata, a priznanje dolazi kao dokaz da aktuelno rukovodstvo opštine Ugljevik ide u pravom smjeru“, rekao je Plakalo.

Perić je istakao da priznanje doživljava kao priznanje svim građanima opštine Ugljevik i zahvalio Evropskom pokretu u BiH na dugogodišnjoj saradnji.

„Mi smo opredjeljeni ka evropskom putu kao i cjeokupan ovaj prostor, a već duže vremena naša opština ima dobru saradnju sa Evropskih pokretom u BiH. Ugljevik je na takvom stanovištu da put ka EU nikada nije imao alternativu“, rekao je Perić.

On je podsjetio da je rukovodstsvo ove podmajevičke opštine u proteklom periodu uređivalo opštinu i cjelokupan kraj po mjeri svoh građana.

„Nastavićemo i u narednom periodu da promovišemo sve evropske vrijednosti, za nas itekako važne i da zajednički rješavamo sva pitanja i probleme naših građana, ali i da uređujemo život na područu opštine Ugljevik“, obećao je Perić.

 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )