FOTO: CHRISTIAN HARTMANN/REUTERS

Slika Vinsenta van Goga "Ulična scena na Monmartru" biće prvi put izložena javnosti, nakon više od 100 godina iza zatvorenih vrata u privatnoj kolekciji jedne francuske porodice.

Slika koju je čuveni slikar izradio 1887. godine dok je boravio u Parizu sa bratom Teom, biće izložena u aukcijskoj kući "Sotbi" u Amsterdamu, Hong Kongu i Parizu, a na aukciju će biti data narednog mjeseca.
 
Ova aukcijska kuća saopštila je da je od pet do osam miliona evra procijenjena vrijednost slike koja prikazuje muškarca i ženu kako šetaju ruku pod ruku pored trošne ograde i vjetrenjačom u pozadini.
 
Slika je dio serije koju je Van Gog uradio na Monmartru, pariskom kvartu u kojem sada dominira Bazilika "Svetog srca".
 
U vrijeme kada je Van Gog tu boravio ova crkva je bila u izgradnji, a cijela oblast bila je sastavljena od polja, kuća i vjetrenjača na obodu grada, koji je počeo da privlači umjetnike, slikare zbog niskih renti.

Aukcijska kuća saopštila je da je slika bila prikazana u katalozima, ali nikada ne i javno na izložbi. Aukcijska kuća nije objavila ime trenutnog vlasnika.
 
U saopštenju iz "Sotbija" se navodi da je veoma malo slika Van Goga iz vremena boravka na Monmartru u privatnim rukama.
 
"Pojava slike ovog kalibra na tržištu je ogromna stvar", navodi se u saopštenju.
 
Van Gog je došao u Pariz 1886. godine, a napustio ga je 1888. godine, rekavši da se umorio od užurbane atmosfere grada.
 
On se preselio na jug Francuske gdje je tokom jedne epizode mentalnog oboljenja odsjekao sebi uho. On se ubio nedaleko od Pariza 29. jula 1890. godine.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )