FOTO: null

Udruženje građana za promociju obrazovanja Roma Otaharin, uz podršku njemačke kompanije za zajednički internacionalni rad GIZ, a u saradnji sa Lokalnim volonterskim servisom i Udruženjem žena Romkinja, obilježava Međunarodni dan Roma 8. April.

Povodom 8. aprila - Svjetskog dana Roma sutra će jednočasovnom šetnjom od Dnevnog centra UG „Otaharin" do Gradskog trga, kao i prigodnim programom biti svečano obilježen dan Roma.

Od 12.00 časova na Gradskom trgu biće organizovano niz aktivnosti kojima će Romi na najbolji mogući način predstaviti svoju kulturu.

Između ostalog, naši sugrađani imaće priliku da vide tradicionalni romski ples u nošnjama, mini kurs romskog jezika, kao i da probaju tradicionalni romski kolač.

Svjetski dan Roma obilježava se od 1971. godine kada je 8. aprila u Londonu održan Prvi svjetski kongres Roma.

Za romsku himnu proglašena je pesma „Djelem-đelem" i ustanovljena zastava na kojoj točak kao centralni simbol predstavlja stalno kretanje Roma i život na točkovima.

U mnogim zemljama širom svijeta ovaj dan se obilježava mnogobrojnim manifestacijama i tada čitav svijet bar na trenutak razmišlja o Romima.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )