FOTO: null

Postupajući po naredbi Suda BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), uz pomoć policijskih službenika Brčko distrikta BiH, jutros su na području Brčkog pretresli više lokacija, a po naredbi Tužilaštva BiH na području Bijelji

Slobode je lišen Đorđe Ristanić /58/ zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo zločin protiv čovječnosti na području Brčkog tokom 1992. godine, u vezi sa članom 180. stav (1) KZ BiH "individualna i komandna odgovornost“.

Ristanić je pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je kao predsjednik Ratnog predsjedništva opštine Brčko, tokom 1992. godine, zajedno sa drugim članovima Ratnog predsjedništva opštine Brčko, te milicije i vojske, planirao, naređivao i podstrekavao progon nesrpskog stanovništva na tom području.

On je pod istragom zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti. Riječ je o predmetu kategorije dva, odnosno predmetu u kojem je istraga započeta u Tužilaštvu Haškog tribunala, nakon čega je predmet ustupljen pravosuđu BiH.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predat postupajućem tužiocu koji će ga ispitati, te nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )