FOTO: null

Banjaluka - Uvoz poljoprivrednih proizvoda na domaće tržište premašuje izvoz pet godina zaredom, a na kraju prošle godine deficit je iznosio 2,11 milijardi maraka i veći je za pet odsto u odnosu na godinu ranije.

U analizi trgovinske razmjene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda za period od 2012. do kraja 2017. godine, koju je usvojio Savjet ministara BiH, navedeno je da je u razmjeni ovih proizvoda stalno prisutan deficit veći od dvije milijarde maraka.

- Taj deficit je odraz cjelokupnog stanja u poljoprivredi u  BiH koje se ogleda u nerazvijenim kapacitetima za proizvodnju i slaboj konkurentnosti domaće proizvodnje ne samo na inostranom nego i domaćem tržištu. Iako izvoz raste, deficit je i dalje visok i još nije ispod dvije milijarde KM - navedeno je u analizi koju je izradilo Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Deficit u razmjeni poljoprivrednih proizvoda sa 2,17 milijardi maraka koliko je iznosio 2012. godine pao je za sedam odsto ili na 2,016 milijardi 2016. godine. Međutim, deficit je porastao na kraju prošle godine za pet odsto i dostigao 2,11 milijardi KM i približio se onome od prije pet godina.

BiH ima najveći deficit u razmjeni poljoprivrednih proizvoda sa Evropskom unijom i on je na kraju prošle godine iznosio 1,32 milijarde maraka i veći je za tri odsto u odnosu na 2016. godinu.

- Visok iznos deficita u robnoj razmjeni poljoprivrednih proizvoda između BiH i EU je rezultat uvoza visokovrijednih proizvoda, odnosno onih sa dodatom vrijednosti za koje BiH nije dovoljno konkurentna - navedeno je u analizi.

Deficit u razmjeni ovih proizvoda sa članicama CEFTA takođe raste i sa 437 miliona koliko je iznosio 2012. dostigao je 615 miliona maraka u 2017. godini.

Uvoz na tržište BiH veći je od izvoza i kada je riječ o ostalim zemljama svijeta, a on je na kraju prošle godine iznosio 399 miliona KM.

Poljoprivrednici ističu da duže od decenije upozoravaju da uvoz uništava domaću poljoprivrednu proizvodnju.

- Takvo je stanje posebno izraženo kod uvoza mesa, koje je sumnjivog kvaliteta. Taj uvoz nas potapa iz dana u dan. Niko ne želi prstom da mrdne i uredi spoljnu trgovinu BiH - kazao je predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković i dodao da BiH po uzoru na mnoge zemlje trebalo da sezonski ograniči uvoz pojedinih poljoprivrednih proizvoda kako bi koliko-toliko agrar krenuo uzlaznom putanjom.


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )