FOTO: null

U cilju poboljšanja kvaliteta usluga građanima, Gradska uprava Grada Bijeljina pokrenula je projekat izrade Geografskog informacionog sistema (GIS), kompjuterskog sistemaza prikupljanje, čuvanje, obradu, analizu i prikaz prostorno definisanih podataka, uk

Ova tehnologija, koja je postala uobičajena praksa u razvijenim zemljama svijeta, omogućava povezivanje svih vrsta podataka, a samim tim i povezivanje aktivnosti svih organizacionih jedinica sistema lokalne zajednice, u jednu funkcionalnu cjelinu.

Primjena GIS-a u lokalnoj samoupravi značajno će doprinijeti poboljšanju kvaliteta javnih usluga građanima, potencijalnim investitorima, ali i osigurati efikasnije poslovanje i manje troškove administracije.

Svaki građanin na teritoriji Grada Bijeljina koji ima pristup internetu će biti u mogućnosti da koristi servise GIS–a, koji će mu omogućiti pristup geografskim, prostornim, infrastrukturnim i svim drugim podacima vezanim za lokacije na teritoriji Grada.

Korisnici GIS-a su svi pojedinci, preduzeća i organi uprave koji se na bilo koji način bave prostorom, odnosno upravljanjem i eksploatacijom prostornih objekata: vodovod, kanalizacija, elektrodistribucija, gas, toplovod, telekom, putna i željeznička mreža, urbanizam, građevinsko zemljište, ekologija, zelenilo, geologija, rudarstvo, poljoprivreda, šumarstvo,itd.

Osnovni elementi GISsoftvera će biti u upotrebi sredinom jula 2016. godine.

O komponentama projekta građani će moći da se informišu preko zvaničnih internet  stranica Grada Bijeljina: http://www.sobijeljina.org, http://investinbijeljina.org.

Uvođenje GISsoftvera je podržano sredstvima Finansijskog mehanizma za podršku projektima integrisanog i održivog lokalnog razvoja u Republici Srpskoj, koji je uspostavljen kroz zajedničku inicijativu Ministarstva finansija Republike Srpske, Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Investiciono-razvojne banke Republike Srpske, Vlade Švajcarske i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )