FOTO: null

Nastavljeno suđenje specijalcima MUP RS za pljačku novca Unikredit banke 2015. Balističar tvrdi da je u istrazi pljačke napravljen niz grešaka

BRUNO Franjić, balističar Federalne uprave policije, izjavio je u Okružnom sudu u Banjaluci da je u istrazi pljačke 616.548 KM na auto-putu Banjaluka - Gradiška napravljen veliki broj propusta, i da je prikupljanje i čuvanje dokaza rađeno mimo svih pravila kriminalističko-tehničke struke.

Franjić je kao veštak odbrane ispitan na nastavku suđenja suspendovanim specijalcima MUP-a RS Vladanu Maliću, Goranu Parašu, Aleksadru Popoviću i civilu Olegu Bandi. Oni se terete da su 22. septembra 2015. godine presreli kolonu vozila "Sektor sekjuritija" koja je u Zagreb prevozila novac Unikredit banke. Pucajući iz automatskih pušaka i uz pretnju "zoljom", razbojnici su naterali obezbeđenje da otvori blindirani kombi, iz koga su ukrali 616.548 KM, a tom prilikom ranili su radnika "Sektora" Đurađa Bajića.

Zanimljivo je da je Franjić u ovom predmetu ranije ispitan i kao veštak tužilaštva. Međutim, odbrana je smatrala da tužilački zahtev za veštačenje nije dao odgovore na mnogobrojna pitanja pa su zatražili dodatno veštačenje koje ukazuje na brojne kontroverze i propuste koji su napravljeni u foto-dokumentaciji sa uviđaja.

- Čaure, koje su pronađene na licu mesta, nisu fotografisane po pravilima krim-tehnike, jer nisu bile fiksirane. Na više fotografija razmernik je nepravilno postavljen, a na nekima nije ni korišten. On se mora koristiti jer se tako određuje dužina čaure, što je i te kako bitno - rekao je Franjić, navodeći da dno, odnosno dance čaure uopšte nije fotografisano.

Veštak je primetio i da su najmanje dve čaure pomerane prilikom fotografisanja, što se, kako kaže, nije smelo dogoditi. Za njega je sporna i fotografija na kojoj se vidi više čaura na jednom mestu, a nisu fotografisane pojedinačno. Pojasnio je i da su slični propusti načinjeni prilikom fotografisanja ručnog bacača "zolja", te ostataka zrna metaka pronađenih na mestu pljačke.

- Prilikom ftografisanja pištolja nije izvađen okvir, ni meci. U legendi ispod fotografije na jednom mestu piše "CZ 999 skorpion", a na drugom mestu "CZ 999", a to su dva različita pištolja - istakao je Franjić.

Slične propuste uočio je i u foto-dokumentaciji uviđaja na Kozari, gde su pronađene zakopane automatske puške korišćene u pljački.

KONTAMINACIJA TRAGOVA

KOMENTARIŠUĆI svedočenja kriminalističkog tehničara Dražena Slijepčevića i inspektora Tomislava Mučibabića, koji su vršili uviđaj, Bruno Franjić je rekao da su njihovi navodi netačni i puni grešaka. Budući da su oni tvrdili da određene radnje nisu učinili da ne bi došlo do kontaminacije tragova, Franjić je na zahtev odbrane pokazao kako se čaure lako mogu okrenuti, fotografisati i staviti u dokaznu vreću, a da do toga ne dođe.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )