FOTO: null

BIJELJINA - U sistem zdravstvene zaštite trebalo bi uvesti uslugu personalne asistencije za osobe oboljele od distrofije, ali i organizovati prevoz za ove osobe, rekla je izvršni direktor Udruženja žena sa invaliditetom "Impuls" iz Bijeljine Tanja Milinko

Milinkovićeva je podsjetila da ne postoji organizovana personalna asistencija, odnosno lična pomoć za ove osobe, koja im je neophodna 24 sata neprekidno, od ustajanja iz kreveta, hranjenja i svih drugih potreba. 

"Tuđa njega i pomoć za osobe koje boluju od distrofije iznosi mjesečno 160 KM, a u mnogim opštinama isplate su neredovne", rekla je Milinkovićeva na stručno-informativnom skupu "Dan otvorenog razgovora - Život s distrofijom". 

Milinkovićeva kaže da oboljeli od distrofije uglavnom koriste invalidska kolica, odnosno elektromotorna kolica, a najčešće su prepušteni sami sebi, svojim porodicama koje vode brigu o njima. 

"U našem udruženju imamo tri članice oboljele od mišićne distrofije i određeni broj članica koje boluju od srodnih neuromišićnih oboljenja. U saradnji sa Domom zdravlja i bijeljinskom bolnicom angažovali smo njihove stručnjake, porodičnog ljekara, fizijatra, neurologa i specijalistu ginekologije i akušerstva, da bismo se osvrnuli i na reproduktivno zdravlje žena oboljelih od distrofije, ali i svih drugih koje nose određeni aspekt invalidnosti", izjavila je Milinkovićeva, ističući da osobe koje boluju od distrofije ne mogu ravnopravno učestvovati u različitim aspektima života. 

Specijalista porodične medicine Željko Perić objasnio je učesnicima ovog skupa da je važno na vrijeme doći na pregled, ističući da je ova bolest uslovljena i porodičnom anamnezom. 

Olivera Petričević rekla je da se većina pacijenata koji boluju od ove bolesti suočava sa problemom izlaska iz stana, a za nju je najveći problem nemogućnost zaposlenja. 

"Poslodavci nas ne žele, jer je naša bolest očigledna. Možemo računati na 200 KM penzije i 160 KM na ime tuđe njege i pomoći", rekla je Petričevićeva. 

Na današnjem skupu učestvovali su ljekari iz Doma zdravlja Bijeljina i bijeljinske Bolnice "Sveti Vračevi" - specijalista ginekologije i akušerstva Bosiljka Stanojlović, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije Novak Đurić, specijalista neurologije Goran Maksimović, kao i specijalista porodične medicine Željko Perić. 

Na skupu je dodijeljena i brošura "Život sa distrofijom", u čijoj izradi su učestvovali ovi ljekari. 

Skup je, uz finansijsku podršku Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, organizovalo Udruženje "Impuls". 

Nedjelja borbe protiv distrofije u svijetu organizuje u trećoj sedmici maja još od 1974. godine. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )