FOTO: pixabay

Tinejdžeri koji više vremena provode uz TV i druge elektronske uređaje unose više šećera i kofeinskih napitaka od ostalih, pokazala je američka studija koju su predvodili istraživači sa “McMaster University”.

"To je zaista zabrinjavajuće, jer mnogi premašuju preporučene nivoe šećera i kofeina", kaže pedijatar dr Ketrin Morison, koja je vodila istraživanje zajedno sa kolegama sa "McMaster University" i "CaliforniaState University—Fullerton".

"Veća upotreba elektronskih uređaja, posebno gledanje TV-a, povezana je sa većom konzumacijom dodatnog šećera i kofeina među mladima. Rješavanje ovog problema savjetovanjem ili promocijama zdravlja potencijalno bi moglo da pomogne", rekla je dr Morison.

Povećan unos pića zaslađenih šećerom ili vještačkim zaslađivačem povezana su sa gojaznošću, dijabetesom, zubnim karijesom i slabim snom.

Višak kofeina, kakav se nalazi u energetskim napicima, povezan je sa glavoboljama, povišenim krvnim pritiskom, mučninom, povraćanjem, dijarejom i bolovima u grudima.

Studija, objavljena u časopisu "PLOS ONE", otkrila je da više od 27 odsto tinejdžera premašuje preporučeni unos šećera, a 21 odsto premašuje preporučeni kofein iz gaziranih i energetskih napitaka.

Ustanovljeno je da su tinejdžeri od 14. godina konzumirali više gaziranih i energetskih napitaka od tinejdžera od 16. godina, i to mnogo više dječaci nego djevojčice.

Istraživači su otkrili da je dodatnih sat vremena gledanja TV-a bilo povezano sa 32 odsto većim rizikom da se premaše preporuke Svjetske zdravstvene organizacije za unos šećera, a rizik za prekoračenje unosa kofeina bio je veći za 28 odsto.

Svaki dodatni sat korišćenja mobilnih telefona i društvenih mreža, takođe, utiče na povećan unos ovih napitaka.

Istraživači su bili iznenađeni kada su otkrili da upotreba kompjuterskih igrica ima veoma malo uticaja na količinu konzumiranja kofeina, kao i da korišćenje računara za učenje nije povezano sa prekomjernim unosom šećera.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )