FOTO: null

Savet bezbјednosti UN usvojio je rezoluciju koja državama omogućava da preduzmu sve neophodne mјere u borbi protiv Islamske države.

Rezolucija je donijeta nedelju dana nakon terorističkih napada u Parizu u kojima je poginulo 130, a ranjeno više od 300 ljudi, a usvojena je jednoglasno.

Nacrt rezolucije izradila je Francuska, a u tekstu se apeluje na članice UN da udvostruče i koordinišu napore kako bi se spriječili teroristički napadi Islamske države i drugih ekstremističkih grupa povezanih sa Al Kaidom.

Šef francuske diplomatije Loran Fabijus pozdravio je usvajanje rezolucije i istakao da to pokazuje odlučnost svijeta da se suprotostavi džihadistima ID.

"Sada je važno da se sve zemlje na konkretan način posvete toj borbi, ili kroz vojnu akciju, traganje za političkim rješenjem ili borbu protiv finansiranja terorista", rekao je Fabijus.

AFP navodi da rezolucija ne daje odobrenje niti pravnu osnovu za vojnu akciju i upotrebu sile, ali francuske diplomate smatraju da će ona obezbjediti značajnu političku podršku za kampanju protiv ID.

U rezoluciji se najoštrije osuđuju napadi u Parizu i Bejrutu, a pominje se i nasilje u Tunisu, Turskoj i Egiptu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )