FOTO: null

Skupština grada Bijeljina usvojila je danas Nacrt rebalansa budžeta kojim se raspoređuje dodatni prihod od 3,8 miliona KM.

Načelnik gradskog Odjeljenja za finansije Milorad Sofrenić rekao je novinarima da je ovaj suficit u gradskoj kasi samo relativan i da grad trenutno još duguje između četiri i pet miliona maraka. 

Prema njegovim riječima, Bijeljina je u avgustu prošle godine imala deficit budžeta od 8,5 miliona KM, a finansijska konsolidacija izvršena je kroz dva rebalansa i uz vrlo restriktivan budžet za ovu godinu. 

"Suficit se odnosi samo na devet mjeseci ove godine, a ne u ukupnom poslovanju grada Bijeljina, pa se sadašnjim rebalansom tek drastično smanjuje naslijeđeni deficit, a ovim dobrim rezultatima otkočili smo i neke investicione aktivnosti u gradu", istakao je Sofrenić. 

On je dodao da su u nacrtu rebalansa povećane samo stavke koje pokreću privredu i projekti koji su zbog nedostatka novca bili zakočeni, poput završetka izgradnje kolektora, početka izgradnje zgrade Centra za socijalni rad, nastavka gasifikacije i vraćanje kredita iz kojeg su isplaćeni podsticaji poljoprivrednicima. 

Predsjednik Kluba odbornika SNSD u Bijeljini Ivan Burić rekao je novinarima da opozicija nije podržala nacrt rebalansa, iako je prvi put u pitanju raspodjela viška sredstava, jer smatraju da taj novac nije pravilno raspređen. 

"Smatramo da je većina novca otišla na otplatu kredita, troškove reprezentacije i putovanja, gradonačelnik je dobio dodatnih 100.000 maraka za informisanje iako nije usvojen naš zahtjev da se obezbijedi televizijski prenos sjednica Skupština grada, za šta je potrebno samo 20.000 KM godišnje", naveo je Burić. 

Opozicioni SNSD smatra da je neprihvatljivo i predloženo povećanje putnih troškova za gradsku Agenciju za razvoj malih i srednjih preduzeća, umjesto da se novac namijeni za podršku onima koji bi mogli da pokrenu svoj biznis i riješe problem zaposlenja. 

Burić kaže da je suficit od gotovo četiri miliona maraka dat za stambene i komunalne poslove u gradskoj upravi, a da je za SNSD neprihvatljivo i najavljeno smanjenje izdvajanja za zdravstvo. 

Protiv nacrta rebalansa budžeta glasao je i odbornik SDS Srđan Mijatović, iako je dio skupštinske većine, zbog najavljenog smanjenja granta za Dom zdravlja od 100.000 KM. 

Tokom skupštinske rasprave, Sofrenić je tvrdio da su ranija velika izdvajanja za gradski Dom zdravlja bila plod "političke ucjene", optužujući ovu ustanovu da jedina ne dostavlja gradskoj upravi potrebnu specifikaciju usluga sa navedenim cijenama. 

Mijatović je u Skupštini i u izjavi novinarima rekao da Dom zdravlja redovno dostavlja kvartalne izvještaje gradskoj upravi i da je neobjašnjivo smanjenje granta za primarnu zdravstvenu zaštitu sa 400.000 na 300.000 KM, uprkos suficitu u gradskom budžetu. 

"Neka predlagač rebalansa odredi koje usluge Dom zdravlja ne treba više da radi za stanovništvo Semberije, a koje se finansiraju iz gradskog budžeta, kao što su neobavezna vakcinacija ratnih vojnih invalida, porodica poginulih i socijalno ugroženih, hitna medicinska pomoć za neosigurana lica, epidemiološpki nadzor ili dezinfekcija školskih objekata", poručio je Mijatović. 

U narednih 10 dana o nacrtu rebalansa budžeta Bijeljine biće obavljena javna rasprava, a njegovo usvajanje očekuje se do kraja oktobra.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )