FOTO: null

Odbornici Skupštine grada Bijeljina usvojili su danas Nacrt drugog rebalansa budžeta za ovu godinu u iznosu od 43.023.265 KM.

Načelnik gradskog Odjeljenja za finansije Milorad Sofrenić podsjetio je da je budžet, koji je iznosio 45,5 miliona KM, prvi put rebalansiran u julu ove godine za oko dva miliona KM na 43,5 miliona KM.

„Ponovo smo išli sa rebalansom budžeta koji je predložen za oko pola miliona KM manje“, rekao Sofrenić, napominjući da će nacrt ići u javnu raspravu.

Sofrenić je rekao da će ovaj rebalans pomoći da se različite pozicije dovedu u „finansijsku ravnotežu“, odnosno sa pozicija na kojima realno ima viška sredstava da ona budu realocirana na pozicije gdje ih nije bilo dovoljno.

Šef odborničkog kluba opozicionog SNSD-a Ivan Burić smatra da je budžet grada potošački budžet, na šta je SNSD oduvijek upozoravao.

I rebalansom budžeta, kaže Burić, sve ide na rashode tako da je, naprimjer, za 100.000 KM povećana stavka za tekuće održavanje, za 30.000 KM povećanje je za putovanja i smještaj, po osnovu kamata za primljene zajmove oko 200.000 KM, a na osnovu zateznih kamata za oko 15.000 KM.

„Budžet grada je tako unaprijed opterećen i u sljedeću godinu ulazimo sa ogromnim deficitom. Smatramo da će već u martu uslijediti i novi rebalans“, kaže Burić.

On je napomenuo da su ovim rebalansom smanjene stavke u budžetu za civilnu zaštitu, za penzionere i za investicije u obrazovanju, što je prema njegovom mišljenju, nedopustivo.

Odbornici Skupštine grada odbili su danas Informaciju bijeljinske Filijale Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, kojom se predlaže niz mjera koje bi pospješile stopu zaposlenosti.

Rukovodilac Filijale Slavica Lukić iznijela je niz činjenica koje pokazuju, kako kaže, da je situacija u oblasti zapošljavanja u Bijeljini katastrofalna.

„I pored niza podataka o nezaposlenosti, odnosno niskoj stopi zaposlenosti na području grada Bijeljina, očigledno je da skupštinskoj većini nije interesantan ovaj problem. Smatraju da ovim problemom treba da se bavi samo Vlada Republike Srpske“, rekla je Lukićeva novinarima.

Ona je podsjetila da je Strategijom zapošljavanja Republike Srpske utvrđena obaveza da resorno ministarstvo sačini Akcioni plan zapošljavanja na osnovu kojeg će opštine i gradovi sačiniti svoje planove za zapošljavanje.

„Međutim, grad Bijeljina smatra da oni ne treba da se bave onim što je ovom strategijom propisano, odnosno da donesu operativni plan. Oni smatraju da je dovoljno što su izdvojili `mizernih` 70.000 KM za Agenciju za razvoj malih i srednjih preduzeća, koja nema nikakvih rezultata kada je riječ o stopi nezaposlenosti“, rekla je Lukićeva.

Ona je dodala da je pozicija odbila ovu informaciju, navodeći da je riječ o „političkoj informaciji“.

„Ne znam u kom pogledu ili dijelu je politička. Prijedlozi mjera su bili takvi da se stipendiraju učenici koji upišu zanate, da se zanati promovišu jer su to unosna zanimanja. Bilo je prijedloga da se u budžetu predvide sredstva za prekvalifikacije, obuke i slično. Pitam se šta je u cijeloj ovoj priči `političko“, rekla je Lukićeva.

Ona je napomenula da je grad Bijeljina jedini među opštinama i gradovima u Srpskoj koji „ne misli o nezaposlenima, ali misli o sportu, fudbalu o nekim industrijskim zonama u kojima se niko do sada nije zaposlio“. „Sredstva iz budžeta koriste se za sve, samo ne za stvarne potrebe građana Bijeljine“, smatra Lukićeva.

Predsjednik Skupštine grada Dragan Đurđević smatra pogrešnim što ova informacija nije usvojena jer predstavlja skup podataka o broju nezaposlenih u Bijeljini.

„Gradska uprava bi trebalo da se uključi u Strategiju zapošljavanja Republike Srpske“, rekao je Đurđević.

Klub odbornika SNSD-a glasao je za ovu informaciju jer, kako kaže šef Kluba ove partije Ivan Burić, budžetom nije predviđena stavka za podsticaj zapošljavanju.

„Postoji samo 70.000 KM za Agenciju za razvoj malih i srednjih preduzeća, ali taj podsticaj nije dovoljan. U ovoj godini ni to još nismo utrošili što znači da nikome nismo ni pomogli da osnuje svoje preduzeće“, rekao je Burić. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )