FOTO: null

Ustavni sud Republike Srpske odlučio je da Odluka o usvajanju izmjene dijela Regulacionog plana "Filip Višnjić" u Bijeljini nije u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske i Zakonom o uređenju prostora i građenju.

"Ustavni sud ocijenio je da ova odluka nije donesena na način i po postupku koji je propisan Zakonom o uređenju prostora i građenju, čime je, ujedno, došlo i do povrede ustavnog načela zakonitosti prema kojem propisi i drugi opšti akti moraju biti u saglasnosti sa zakonom", saopšteno je iz Ustavnog suda. 

Ustavni sud ocijenio je neustavnim i odredbe koje se odnose na stupanje na pravnu snagu Pravilnika o proglašenju tehnološkog viška u Osnovnoj školi "Risto Proroković" u Nevesinju, kao i odredbe osnovne i dopunske Odluke o rasporedu poslovnih djelatnosti na području opštine Pale. 

"Ovim odredbama određeno je da pomenuti opšti akti stupaju na snagu danom njihovog donošenja što je, kao i mnogo puta do sada u identičnim slučajevima Ustavni sud ocijenio kao suprotno Ustavu koji zahtjeva da zakoni, drugi propisi i opšti akti stupaju na snagu najranije osmog dana od dana objavljivanja", dodaje se u saopštenju. 

Ustavni sud nije utvrdio neustavnost pojedinih odredaba Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, Zakona o veterinarstvu u Republici Srpskoj i Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )