FOTO: null

Zagreb - Bivši pripadnici HOS-a, čije udruženje u svom grbu ima ustaški poklič "Za dom spremni", ne odustaju od provokacija, pa su se tako na konferenciji za novinare na kojoj su tražili zaštitu premijera Hrvatske Andreja Plenkovića pojavili sa kravatama

- Sa ovog mjesta zahtijevam, tražim i molim podršku Plenkovića - rekao je predsjednik Saveza udruženja HOS Borislav Barišić na konferenciji za novinare u Osijeku. On je kazao da su zahtjevi za uklanjanje spomen-ploče u Jasenovcu, na kojoj je isklesan i njihov grb sa natpisom "Za dom spremni", "samo vrh ledenog brijega" i da zato od premijera traži zaštitu.

Hrvatski mediji prenose da Plenković traga za zakonitim rješenjem za uklanjanje sporne spomen-ploče sa ustaškim pokličem "Za dom spremni" u Jasenovcu, a koja je, nakon izjave hrvatskog ministra pravde Dražena Bošnjakovića da za to nema uporišta u zakonu, ozbiljno zaprijetila padu Vlade.

- Naći ćemo zakonit način za zamjenu ploče - kratko je rekao Plenković.

HNS, manja članica vladajuće koalicije, postavio je rok za uklanjanje pomenute ploče i poručuje da će, ako do toga ne dođe, oni smatrati da su izigrani i da nemaju šta više da traže u ovoj vladi.

Situacija u vezi sa spornom pločom u Jasenovcu privukla je i pažnju njemačkih medija, koji pišu da se hrvatska desnica još jednom potrudila da nanese štetu imidžu Hrvatske u svijetu.

Ljevičarski dnevnik "Nojes Dojčland" u opširnom tekstu o "Ustaškom pozdravu kao kamenu spoticanja", koji je izazvao svađu koalicionih partnera, ističe da je Jasenovac bio koncentracioni logor u kojem je ubijeno više od 80.000 ljudi, od kojih je više od polovine bilo Srba, petina Roma i šestina Jevreja, dok su ostali bili Hrvati koji su se protivili fašističkom režimu.

List navodi da je HOS-ov grb s ustaškim pozdravom "Za dom spremni" zvanično registrovan od institucija države, što Bošnjaković tumači kao razlog da u zakonu nema uporišta za njeno uklanjanje.

Napominje se da uklanjanje ploče traži ne samo HNS, već i SDSS, stranka srpske manjine koja je dio vladajuće koalicije, i čiji je predsjednik Milorad Pupovac poručio da je potrošen kredit koji su dali Vladi da ukloni ploču s ustaškim pozdravom.

List napominje i da je Plenković dodatno pod pritiskom "desno-nacionalističkog krila svoje stranke", kao i da je problem ustaškog pozdrava u Jasenovcu opisao "delikatnim".

Regionalni list "Zehsihe cajtung" takođe piše o svađi u hrvatskoj vlasti zbog fašističkog pokliča, u kojoj je kao najveći kamen spoticanja u, inače, kako kažu, klimavoj desno-centrističkoj koaliciji postala jedna komemorativna ploča.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )