FOTO: null

U Gradskom parku u Bijeljini u narednih nekoliko mjeseci biće postavljene biste velikana Nikole Tesle, Mihajla Pupina, Ive Andrića i Jovana Dučića, a u okviru javnog poziva koji je raspisala Gradska uprava, svi zainteresovani građani, preduzeća, privredni subjekti, moći će da učestvuju u prikupljanju sredstava za izgradnju ovih spomenika.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić zahvalio je grupi građana koja je pokrenula inicijativu, istakavši da će Park dobiti još jedan značajan sadržaj.

- Najljepše je što se ova ideja realizuje u dogovoru sa građanima, što zajedničke misli uspijevamo da pretvorimo u djela. Uspjeli smo da Park prethodnih godina pretvorimo u oazu zelenila, mira, mjesto za druženje, a obnovljene staze za šetnju i trčanje svakodnevno privlače sve veći broj rekreativaca. Uz novu fontanu i teretanu na otvorenom, biste velikanima upotpuniće izgled centralnog dijela Gradskog parka, a namjeravamo i da Ulicu patrijarha Pavla pretvorimo u pješačku zonu i popločamo šetalište od Centra za kulturu do središta Parka – naveo je Mićić.

Zamjenik gradonačelnika Predrag Jović istakao je da je javni poziv za učešće u obezbjeđivanju sredstava za postavljanje bisti velikanima objavljen na internet-stranici Grada Bijeljina.

- Postavljanje bisti je znak poštovanja i zahvalnosti od strane građana Bijeljine prema svemu što su ovi naučnici, pisci, pjesnici, učinili, promovišući naš narod u najboljem svjetlu. Ovo je poruka da najuspješnije pojedince osim truda i odricanja, treba da krasi vizionarski duh i ljubav prema zavičaju – naglasio je Jović.

Profesor Cvijetin Ristanović, jedan od građana koji su pokrenuli inicijativu za postavljanje bisti, poručio je da svaka generacija nastoji da ostavi neki trag iza sebe.

- Velika Isidora Sekulić je rekla „Čovekov život je kratak, ali trag o životu zna da traje dugo“. Mi smo željeli da ostanu neki tragovi i iza nas, kao i da pokažemo budućim generacijama da prave vrijednosti uvijek ostaju, iako ponekad, nakratko, bivaju zaboravljene – dodao je Ristanović.

Inicijativu za podizanje spomenika velikanima u Gradskom parku u Bijeljini pokrenuli su Cvijetin Ristanović, Borislav Stanojlović, Dragutin Mirović, Petar Bobar, Stevo Pašalić, Pero Spaspjević i Slobodan Stanojlović, a Gradska uprava Bijeljina, posredstvom nadležnih odjeljenja, pomogla je da njihova ideja bude bliža realizaciji.

Zamisao ove grupe građana je da narednih godina bude dopunjena započeta „galerija velikana“, i to bistama sa imenima Vuka Karadžića, Milutina Milankovića, Meše Selimovića, Petra Kočića i drugih.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )