FOTO: null

Medalje zasluga za narod porodicama 18 poginulih boraca Vojske Republike Srpske /VRS/ sa područja Bijeljine, Brčkog, Pelagićeva, Ugljevika i Lopara i jednom preživjelom borcu danas su u Bijeljini uručili izaslanik predsjednika Republike Srpske Slobodan Župljanin i bijeljinski gradonačelnik Mićo Mićić.

Za zasluge stečene u borbi protiv neprijatelja i oslobođenje Republike Srpske odlikovani su posthumno Živan Lalić, Vojislav Šarenac, Mitar Subotić, Milinko Koprivica, Žiko Jović i Predrag Milutinović iz Bijeljine, Stojan Šarkanović iz Pelagićeva, Slavko Đokić i Savo Đokić iz Ugljevika, kao i Dragan Đokić, Budimir Stanojević, Miodrag Simić i Mijaljo Tešić iz Lopara, kao i Radivoje Maksimović iz Lopara, borac prve kategorije i ratni vojni invalid.

Odlikovani borci VRS sa područja Brčko distrikta su Dragan Đurić, Miladin Mrkonjić, Milorad Spasojević, Željko Šarenac i Mirko Nikolić.

U obraćanju porodicama poginulih i odlikovanih boraca, Župljanin je rekao da je predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović povodom Vidovdana, krsne slave Vojske Republike Srpske i povodom 15. septembra, Dana poginulih i nestalih Republike Srpske, ove godine posthumno odlikovala 282 poginula borca Medaljom zasluga za narod.

"Ovim činom, Republika Srpska još jednom pokazuje da nikada ne smijemo zaboraviti one koji su u njene temelje ugradili svoje živote, a buduće generacije treba da pamte da je Republika Srpska ono oko čega se niko ne smije i ne može pogađati“, rekao je Župljanin.

On je poručio da životi na kojima je izgrađena Republika Srpska nisu za prodaju i ni za kakve tenzije i da herojstvo u stvaranju Republike Srpske i njenom očuvanju treba trajno sačuvati od zaborava.

"Nasrtaji na Republiku Srpsku i srpski narod ne prestaju ni decenijama poslije proteklog rata, oni su danas samo mnogo perfidniji, donekle su i mnogo drskiji, i mi moramo svakog dana i sa svakog mjesta poručivati onima koji ne žele Republiku Srpsku na ovim prostorima da je cijena koja je za nju data prevelika i da nikada ne smijemo pristati na bilo šta manje od Republike Srpske kakva je danas i kakvu je srpski narod želi u budućnosti“, istakao je Župljanin.

Prema njegovim riječima, do sada je odlikovano 2.145 poginulih boraca VRS, a namjera je vlasti na svim nivoima da se u što kraćem roku Medaljom zasluga za narod odlikuju svi poginuli i nestali borci u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Gradonačelnik Bijeljine Mićić istakao je da svi nivoi vlasti treba da nastave brigu o porodicama poginulih boraca koje ne smiju biti zabiravljene, ali i o ratnim vojnim invalidima i drugim boračkim kategorijama, u znak zahvalnosti za stvaranje Republike Srpske.

Odlikovanja su porodicama uručena u sjedištu Gradske uprave Bijeljina.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )