FOTO: InfoBijeljina

Za održavanje zelenih površina, cvjetnjaka i zamjenu dotrajalih stabala u gradskom budžetu Bijeljina planirano je 40.000 maraka. Polovina ovih sredstava utrošena je proljetos, a ostatak će biti do kraja oktobra.

Za održavanja gradskog parka, košenje, grabanje, čišćenje i čuvarsku službu obezbijeđeno je 99.999 maraka. Ono što je do sada urađeno građani ocjenjuju nedovoljnim.

Nadležnima najviše zamjeraju što se vodi briga o centru grada, a zapostavlja periferija.

– Živim u ulici Stefana Dečanskog, na Koridoru. Nikada nisam vidio da je neko oprao tu ulicu. Istina je da se smeće redovno vozi, ali to i plaćamo. A što se tiče sadnica, drvoreda, zelenih površina, to praktično i nemamo. Nekad je bilo, “gdje god vidiš mjesto, ti drvo posadi”. Danas je to “samo zgradu gradi”. A trebalo bi da se ugledamo na velike gradove koji mnogo pažnje posvećuju zelenilu. Jer to je i lijepo i zdravo – kaže Branimir Petrović.

Ipak, kažu građani, pomaka ima u odnosu na prethodne godine, posebno kada je gradski park u pitanju.

– Redovno čiste, kose travu, uklanjaju osušena stabla i sade novo drveće. Uredili su i dječje igralište, izgradili česmu. Tako i treba. Park nam je star više od vijeka i zaostavština je austrougarske države. Imamo obavezu prema budućim pokoljenjima da ga čuvamo – kaže Bijeljinka Brankica Petković.

Preduzeće “Komunalac” je na tenderu dobilo posao održavanja zelenih površina i gradskog parka vrijedan 230.000 KM, a za čišćenje grada, pranje ulica i trotoara ugovor sa gradskom upravom je vrijedan 360.000 KM.

Izvršni direktor za proizvodno-tehničke poslove u preduzeću “Komunalac” Bijeljina Milorad Stjepanović pojašnjava da je u toku ove godine zasađeno više od 100 novih stabala. Osim toga, u ovoj godini potpuno su obnovljeni drvoredi u ulicama 27. marta i Srpske vojske, koji su oštećeni prilikom izgradnje kanalizacije.

– Na gradskom trgu završili smo uređenje dekorativnih žbunastih vrsta, na lokaciji dječjeg igrališta u naselju Koviljuše posađeno je 30 sadnica javora i hrasta, u ulici Žrtava Romanovih 30 stabala lipe, ulici Sergeja Jesenjina isto toliko sadnica graba. Zamijenili smo sasušene sadnice u drvoredima u gradskom parku, ulicama Sremskoj i Kralja Dragutina – pojašnjava Stjepanović.

Pojedinci lome mlade drvorede
U “Komunalcu” upozoravaju da veliki problem prave nesavjesni pojedinci koji vrlo često lome tek oformljene drvorede. Apeluju na nadležne inspekcijske službe da pojačaju mjere kontrole i kazne.

Kako bi ovaj  grad bio što ljepši, čistiji i zeleniji, nephodna je, dodaju, veća podrška građana, ali i nevladinih organizacija koje se bave zaštitom životne sredine.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )