FOTO: InfoBijeljina.com

Prijedlogom zakona o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje auto-puta i gasovoda dionice Vukosavlje-Brčko i Brčko-Rača o kome raspravljaju poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske uređuje se poseban postupak eksproprijacije nepokretnosti radi izgradnje auto-puta i gasovoda na ovoj dionici, kao projekata od posebnog značaja za Srpsku.

Direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove /RUGIPP/ Bosiljka Predragović, obrazlažući ovaj prijedlog u Narodnoj skupštini Srpske, rekla je da se tim aktom uređuju i finansiranje geodetsko-tehničkih radova za potrebe posebnog postupka eksproprijacije, sprovođenje tog postupka i druga pitanja od značaja za izgradnju ovog auto-puta i gasovoda.

U tekstu zakona navodi se da je razlog za donošenje ovog akta realizacija projekta izgradnje auto-puta i gasovoda na predmetnoj relaciji da bi se riješila povezanost Srpske sa zemljama u okruženju i gasifikacija dijela Republike, te stvorili preduslovi za bolji život građana i ekonomski i privredni napredak Srpske.

Razlog za donošenje ovog zakona po hitnom postupku je hitnost samog postupka eksproprijacije i poštovanje načela ekonomičnosti i efikasnosti da bi se spriječile štetne posljedice po Srpsku.

"Radi realizacije ovih projekata neophodno je donijeti poseban zakon kojim se utvrđuje da je izgradnja auto-puta i gasovoda od opšteg interesa, a da bi se definisalo izvođenje geodetsko-tehničkih radova za potrebe posebnog postupka eksproprijacije, posebna pravila upravnog postupanja, te bi taj zakon bio pravni okvir za nesmetanu realizaciju projekata u kojima bi se efikasno rješavali imovinsko-pravni odnosi, kao i pribavljanje dokumentacije za izgradnju auto-puta i gasovoda", navodi se u obrazloženju ovog zakona.

U tekstu se dodaje da bi rješavanje imovinsko-pravnih odnosa u svrhu izgradnje auto-puta i gasovoda u skladu sa rokovima utvrđenim odredbama važećeg Zakona o eksproprijaciji dovelo do odugovlačenja postupka eksproprijacije, a tako i do mogućnosti nastupanja eventualne materijalne štete za Srpsku.

"Zato je bilo neophodno da se u postupku eksproprijacije, koji je definisan ovim zakonom, propišu kraći rokovi određenih upravnih procedura u odnosu na rokove propisane važećim Zakonom o eksproprijaciji i Zakonom o opštem upravnom postupku", navodi se u obrazloženju ovog akta.

Ovim zakonom se propisuje obaveza vještaku odgovarajuće struke da u roku ostavljenom u zaključku o određivanju vještaka dostavi svoj nalaz i mišljenje.

"Vještaku je propisana i novčana kazna do 500 KM ako u ostavljenom roku ne podnese pisani nalaz i mišljenje, kao i snošenje troškova postupka ako zbog neopravdanog izostanka odbije da vještači ili propusti da podnese pisani nalaz i mišljenje. Ova kazna je propisana u većem iznosu da bi se pooštrila odgovornost vještaka imajući u vidu ovaj poseban postupak eksproprijacije", navodi se u tekstu zakona. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )