FOTO: InfoBijeljina

Dugoočekivano uređenje Dašnice konačno je počelo, što je mještane koji žive uz kanal istovremeno i obradovalo, i zabrinulo, jer je, nakon što je voda isušena, došlo do pomora ribe, a iz korita se širi nesnosan smrad.

Naime, protok vode kroz kanal je zaustavljen, a to za posljedicu ima pomor ribe, životinja i užasan smrad koji najviše osjete ona domaćinstva uz kanal. 

“Djeca nam idu pored kanala, mogu svakojake bolesti da pokupe. Uginule ribe su na svakom koraku, ovih dana ih i psi raznose po ulici. Znate li šta to sve znači”, pitaju stanovnici Bijeljine.

Projekat ima dobru namjenu, ali treba preživjeti dok ne budu gotovi radovi, јаsni su mještani. 

“Sad je niža temperatura vazduha, ali čim je malo toplije mi koji živimo uz kanal ne možemo da dišemo. Smrad je toliki da zatvaram prozore, veš ne sušim napolju”, kaže jedna od mještanki. 

Nezadovoljni su i ribari.

“Pomor ribe je ogroman, to se na neki način moralo spriječiti, ali naša kultura je takva da se sve radi bez jasnog plana i programa”, rekli su za portal InfoBijeljina ribari. 

Iz Gradske uprave kažu da su upoznati sa problemom, te da su im ribolovci prijavili da je nakon ispuštanja vode iz Dašnice nastao pomor ribe. 

„Mene su kontaktirali građani u subotu ujutru, ribolovačka udruženja, gdje su rekli da je nakon ispuštanja vode iz Dašnice bukvalno nastao pomor ribe i da je to počelo da stvara neprijatne mirise. Odmah sam obavjestio nadležnu inspekciju, a danas sam bio u kontaktu sa ekološkim inspektorom, gospođom Biljanom Matković. Zamolio sam inspekciju da izađe na lice mjesta i da ustanovi šta se desilo“, rekao je za InfoBijeljina Gradski menadžer Miloš Stevanović.

Stevanović je još dodao da je od nadležnih inspekcija zatražio provjere od Voda Srpske i nadležnog ministarstva da li je sva dokumentacija potpuna i da li pripremljena dokumentacija oko zbrinjavanja ribnog fonda.

„Nakon dobijenog izvještaja ćemo preduzeti naredne mjere u kom pravcu ćemo se kretati“, istakao je Stevanović. 

S obzirom da radovi traju tek tri dana, a rok za završetak je 540 radnih dana – stanovnici Bijeljine koji su najviše ugroženi ovim projektom mogu se jedino nadati da će nadležni na bilo koji način da reaguju.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )