FOTO: InfoBijeljina.com

U zgradi Policijske uprave Bijeljina danas je izvršena službena primopredaja prostorija za odlaganje dokaza i skladištenje malog i lakog policijskog naoružanja, koje su rekonstruisane kroz projekat koji je EU finansirala u BiH sa 300.000 evra.

Nakon obilaska uređenih prostorij, načelnik Policijske uprave Žarko Ćosić rekao je novinarima da je sigurno upravljanje oružjem i municijom u posjedu policije od ključnog značaja za obezbjeđenje adekvatne sigurnosti, te da je njegovo nesigurno skladištenje prijetnja okolini i može izazvati eksplozije, pogibije i ranjavanje ljudi, kao i oštećenje objekata.

Ćosić je zahvalio Centru za kontrolu malog i lakog naoružanja u jugoistočnoj i istočnoj Evropi i UNDP-u koji su realizovali ovaj projekat, navodeći da je uz renovirenje prostorija u krugu Policijske uprave postavljena i nova kapija, video-nadzor sa opremom za snimanje podataka i mehanizmi za kontrolu prolaza na svim sigurnosnim vratima, čime je postignut potpuni monitoring kretanja oružja.

Šef Odjeljenja za vladavinu prava u Kancelariji specijalnog predstavnika EU u BiH Ričard Vud ocijenio je da je kroz projekat koji je finansirala EU dosegnut vrlo značajan nivo u oblasti upravljanja i sigurnosti oružja i municije, navodeći da su uređena skladišta u Bijeljini i Sarajevu, kao i prostorije za dokaze u Bijeljini, Istočnom Sarajevu, Mostaru, Orašju i Zenici.

"Nekontrolisana proliferacija i nezakonita trgovina malim i lakim oružjem predstavlja ogroman sigurnosni izazov za BiH i kompletnu regiju Balkana, kao i čitavu Evropu", ocijenio je Vud.

On je naveo da procjena prijetnje od organizovanog kriminala u BiH navodi nezakonitu kupovinu i krijumčarenje oružja i municije, te njegovu prodaju na crnom tržištu kao jednu od najvećih sigurnosnih prijetnji u regionu.

"U BiH je i dalje prisutna ogromna količina oružja u nezakonitom posjedu i to oružje traže i koriste kriminalci, ali i teroristi", upozorio je Vud. Prema njegovim riječima, samo u 2017. godini nadležni u BiH su prikupili i uništili 10.800 komada oružja.

Šef sektora Pravda i sigurnost pri UNDP-u u BiH Slobodan Tadić rekao je novinarima da je ilegalno oružje jedan od velikih problema u regionu i da treba nastaviti rad na smanjenju rizika koje to donosi.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )