FOTO: InfoBijeljina

Partija demokratskog progresa /PDP/ uputila je danas Apelacionom vijeću Suda BiH žalbu na odluku Centralne izborne komisije /CIK/ BiH kojom je odbijen zahtjev ove partije za ponovnim brojanjem glasova, izjavio je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

"Mi smatramo da je CIK učinila brojne propuste, prekršila određene zakonske odredbe i da je u rekordno kratkom roku donijela odluku da odbije naš zahtjev, što je nezabilježeno u pravnim analima. Smatramo da CIK nije ušao u sadržaj našeg zahtjeva", rekao je Borenović novinarima u Banjaluci. 

On je podsjetio da je PDP 25. oktobra, u predviđenom roku, u popodnevnim časovima dostavio CIK-u zahtjev zbog brojnih povreda postupka, nepotpunog i pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja i pogrešne primjene materijalnog prava od CIK-a. 

Borenović je naveo i da je CIK, već poslije nekoliko sati, ne samo održao sjednicu na kojoj je odbijen zahtjev već je napisao odluku o odbijanju, koja je PDP-u dostavljena sutradan, 26. oktobra, poslije 15.00 časova. 

"To znači da su oni već znali da će naš zahtjev odbiti, da ga nisu ni čitali, niti analizirali navedene činjenice u njemu", ocijenio je Borenović. 

Prema njegovim riječima, to je jedan pravni nonsens i apsurd da institucija, koja treba da čuva izbornu volju građana, ne želi da se uključi u razmatranje argumentacije koju su stranke dostavile na osnovu Izbornog zakona BiH. 

"Ići ćemo do kraja i koristićemo sva pravna, legalna sredstva i ići ćemo prema domaćim i prema međunarodnim instancama kako bi sačuvali dostojanstvo građana i odbranili izbornu volju", poručio je Borenović. 

PDP je 25. oktobra uputila zahtjev CIK-u za ponovno brojanje svih glasačkih listića na svim biračkim mjestima u Republici Srpskoj za nivoe srpskog člana Predsjedništva BiH, poslanike u Parlamentarnoj skupštini BiH, predsjednika Republike Srpske i poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske. 

CIK je odbio zahtjev, te je naveo da je obrazloženje za brojanje glasova PDP-a neosnovan i paušalan, jer se na nevažećem listiću ne može sa sigurnošću utvrditi kojoj je političkoj partiji dat glas.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )