FOTO: null

Uoči žetve pšenice koja u Semberiji počinje ovog vikenda, Skupština grada Bijeljina pozvala je danas sve nadležne u Republici Srpskoj i u zajedničkim organima BiH da preduzmu mjere za zaštitu domaće proizvodnje hljebnog žita.

Uz ocjenu da pšenica treba da bude proglašena streteškim proizvodom, u zaključcima se traži ukidanje ili smanjenje poreza na repromaterijal u poljoprivredi, kao i privremena zabrana uvoza pšenice u vrijeme otkupa. 

Odbornici u Skupštini grada bili su jednistveni u ocjeni da poljoprivrednicima treba pomoći da održe i unaprijede proizvodnju, ali su opozicioni odbornici SNSD-a upozorili da su skupštinski zaključci na ovu temu često nerealni i upućeni na pogrešene adrese. 

Odbornik SNSD-a Slobodan Petrić ukazao je da se uzalud u Banjaluku šalje zahtjev sa ukidanje PDV-a, kao i da je zahtjev za restituciju izvan ovlaštenja svih u BiH, te da umjesto politikanstva poljoprivrednicima treba pomoći da u dogovoru sa domaćim mlinarima postignu što povoljniju cijenu pšenice. 

On očekuje da će otkupna cijena pšenice ove godine u Republici Srpskoj biti dva do tri feninga veća u odnosu na cijenu u okruženju, dok su očekivanja gradske uprave da ta cijena bude iznad 40 feninga.

U izvještaju se navodi da se očekuje odličan kvalitet pšenice ovogodišnjeg roda, ali uz prosječan prinos ili niži od četiri tone pšenice po hektaru. 

U raspravi o žetvi, odbornici koji žive u selima upozorili su na mogućnost da poljoprivrednici svoju pšenicu izvezu u Tursku, gdje im se nudi bolja cijena nego na domaćem tržištu. 

U Semberiji je pšenicom zasijano 12.000 hektara, a s obzirom na brojnu mehanizaciju, žetva bi trebalo da bude završena za desetak dana. 

Na današnjem zasjedanju Skupština grada podržala je eleborat o osnivanju vaspitnog centra za djecu u riziku u Bijeljini, a obavljene su i pripreme za naknadne izbore rukovodstva u još četiri mjesne zajednice koje nisu učestvovale na izborima za savjete mjesnih zajednica koji su održani u februaru.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )