FOTO: null

Larvacidno uništavanje komaraca obavljeno je u svim mjesnim zajednicama na području Bijeljine, rečeno je Srni u bijeljinskom preduzeću "Eko zaštita".

Savjetnik u "Eko zaštiti" Mirko Draganić rekao je da su uništavnje larvi komaraca obavili radnici ovog preduzeća bez obzira što ih gradska komisija još nije uvela u posao, iako je to trebalo da bude obavljeno 1. aprila.

Draganić je naveo da su u svim staništima, gdje su konstatovali larve i odrasle komarce, obavili njihovo uništavanje, te napomenio da su kućni komarci, osim tigrastih, prenosnici virusa "zapadnog Nila".

"Mi smo, bez obzira na oficijelnu proceduru, završili posao gdje je kritično i o tome upoznali organe lokalne samouprave. Sada čekamo da krenemo po kvadrantima što bi za sedam dana bilo završeno, samo da Komisija donese odluku i uvede nas u posao", kaže Draganić.

Draganić je naveo da očekuje da će lokalna komisija "ovih dana" zvanično uvesti u posao "Eko zaštitu" i da će tada "punom parom" krenuti u svih 64 mjesne zajednice.

On je upozorio da ova temperatura pogoduje razmnožavanju komaraca i da je jedan dan sa visokom dnevnom temperaturom dovoljan da dođe do enormnog razvoja komaraca.

Bijeljinsko preduzeće "Eko zaštita" ima okvirni sporazum sa gradom Bijeljina o dezinsekciji, na period od tri godine i ovo je treća godina kako je obavlja.

Kada je riječ o deratizaciji, Draganić napominje da na području grada Bijeljina nije obavljana dvije godine, iako postoji zakonska obaveza da to bude obavljeno dva puta godišnje, na proljeće i jesen.

"Tender za deratizaciju je završen i prijavljena su dva preduzeće - `Eko zaštita` i `Sanitacija`", rekao je Draganić i dodao da očekuje da poslije praznika lokalna zajednica donese odluku ko će obaviti taj posao.

Draganić je ukazao na najezdu glodara po kućama, ambarima, štalama, te ocijenio da će sitacija sada možda biti nešto bolja jer oni u toplije dane odlaze u njive i hrane se mladom pšenicom, kukuruzom.

"Mi ćemo, ako bismo dobili na tenderu, deratizaciju raditi ne iz centra grada, već od obodnih mjesta do centra da bismo uništili glodare koji su napustili domaćinstva, kuće i poslovne prostore", pojasnio je Draganić.

On je poručio da je mlado povrće prije upotrebe potrebno dobro oprati i na taj način se zaštiti od pojave mišje groznice i drugih zaraznih bolesti. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )