FOTO: null

Šef Misije OEBS-a u BiH DŽonatan Mur izjavio je danas u Bijeljini da poplave ne znaju za političke ili geografske granice i da je zaštita od voda prioritet za sve zemlje članice evropske organizacije.

Mur je predvodio delegaciju sa više od 100 učesnika međunarodne konferencije održane u Beogradu o unapređenju bezbjednosti kroz saradnju u upravljanju vodnim resursima u regionu, koji su posjetili lokaciju Rača na rijeci Savi kao jednu od kritičnih tačaka tokom prošlogodišnje katastrofalne poplave.

"Važno je da se skrene pažnja međunarodne zajednice na konkretne lokalne situacije, da vidimo na terenu primjere kako su preživljene poplave i šta može i mora da bude urađeno da se ubuduće takve krize spriječe", rekao je Mur. 

Prema njegovim riječima, predstavnici više od 30 zemalja članica OEBS i na ovaj način žele da sagledaju razmjere prošlogodišnje poplave i mjere koje su preduzete za godinu dana nakon katastrofe. 

Mur je podsjetio da su štete od poplava i klizišta u BiH oko četiri milijarde KM i da je potrebno investirati mnogo više od toga u prevenciju budućih nesreća. 

On je rekao da građani u BiH mogu biti ponosni na način kako se reagovalo tokom prošlogodišnje katastrofe za koju je naglasio da je bila bez presedana od kada se pamti na ovim prostorima, a da su neophodne reakcije ipak bile brze i da je bilo puno koordinacije. 

"Neki ljudi još nisu u svojim kućama i neke škole još nisu obnovljene, to nažalost veoma dugo traje, ali uz pomoć i partnerstvo međunarodne zajednice mi želimo da saznamo koji su to prioriteti, a ne da mi odlučujemo u njihovo ime", istakao je Mur. 

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić je u obraćanju novinarima rekao da je na ovom području neophodna izradnja nasipa uz rijeku Drinu dužinom od 34 kilometra, jer su samo štete od prošlogodišnjih poplava u gradu veće od 400 miliona KM. 

"Više ne možemo da se na ovakav način branimo od rijeke Drine, neophodna je izgradnja nasipa na Drini i to je najznačajnija poruka sa ovog skupa, da svi shvate da se Drina mora ukrotiti jer svake godine pravi poneku poplavu", istakao je Mićić. 

On je rekao da se na tome već intenzivno radi, da su dobijena uvjeravanja i saglasnost na kredit od Svjetske banke i da je u toku izbor projektanta, a obaveza Bijeljine je posao na eksproprijaciji zemljišta za drinski nasip. 

Mićić je najavio i uređenje korita rijeke Janje koja je prošle godine potopila i sam urbani dio grada, za šta bi četiri miliona KM trebala obezbijediti Ambasada Turske u BiH. 

Zamjenik ministra bezbjednosti BiH Mijo Krešić rekao je novinarima da se u saradnji sa međunarodnim partnerima intenzivno radi na sagledavanju stanja sistema zaštite i spasavanja kako bi se, na osnovu stečenih iskustava, ovaj sistem unaprijedio. 

On očekuje da će Evropska komisija za ovaj projekat izdvojiti 2,5 miliona evra, kako bi se unaprijedili kapaciteti civilne zaštite na svim nivoima u BiH. 

"Iskustva su pokazala neke slabosti, jer pripadnici civilne zaštite ne mogu efikasno odgovoriti na katastrofu koja ih i same ugrožava, zbog čega će se tražiti novi modeli nekih manjih, profesionalnih i bolje obučenih grupa i jedinica koje će moći da reaguju efikasno, na način kako smo to vidjeli u timovima iz evropskih zemalja koji su nam pomagali tokom poplave propšle godine", naveo je Krešić. 

On je podsjetio da je pomoć BiH tokom katastrofe pružilo više od 55 država, slanjem ekipa na teren, u tehničkim sredstvima i u novcu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )