FOTO: pixabay

Australijanac je preminuo nakon što se predozirao legalno dostupnim sastojkom koji se na tržištu može pronaći kao dodatak prehrani.

Laklan Fut u svoj proteinski "shake" na Novu godinu 2018. dodao je kofeinski prah. Njegov otac Najdžel Fut vjeruje da ga je kupio od prijatelja iako se inače može kupiti i putem interneta.

Najdžel smatra da njegovog sina nito nije upozorio na opasnosti koje može uzrokovati kofein u prahu jer je u "shake" stavio fatalnu količinu. Ovo nije prvi slučaj smrti uzrokovane kofeinskim prahom. Naime, 2014. godine tinejdžer je u Ohaju umro samo nekoliko dana prije završetka srednje škole od predoziranja istom supstancom.

Kofeinski prah je vrlo moćna supstaca koja se smije konzumirati samo u vrlo malim količinama. Časopis Health piše da je samo jedna čajna kašičica kofeina u prahu ekvivalentna oko 16 šolji kafe.

Ljudi ga koriste iz istog razloga zbog kojeg piju i kafu, odnosno kako bi povećali budnost i razinu energije.

"Daje ljudima polet, a za neke sportiste pospješuje performanse. Neki smatraju da im pomaže suzbiti apetit pa njime pokušavaju smanjiti tjelesnu težinu", kaže Džuli Apton.

Američka Agencija za hranu i lijekove je 2018. objavila da će bolje regulisati prodaju kofeinskog praha. Pojasnili su da će prodaja "čistog ili visoko koncentrisang kofeinskog praha, kao i njegovi tekući oblici" biti zabranjena u velikim količinama.

"Manje od dvije kašičice nekih oblika čistog kofeina mogu biti smrtonosna doza za većinu odraslih osoba, a čak i manje količine mogu biti opasne po život za djecu", naveli su u saopštenju.

Međutim, jednostavnim pretraživanjem interneta moguće je pronaći više trgovina u kojima je dostupan kofein u prahu.

"Ako kupujete proizvod za sportsku prehranu s dodanim kofeinom, uvijek pogledajte količinu kofeina koju sadrži", savjetuje Upton. Kofein u prahu može uzrokovati porast broja otkucaja srca ili aritmiju te dovesti do napadaja i smrti.

"Ludost je da je nešto tako opasno toliko dostupno. Upozorite sve prijatelje, razgovarajte s djecom i provjerite kuhinjske ormariće. Čisti kofein u prahu izgleda kao i bilo koji drugi bijeli prah, ali samo jedna čajna kašičica vas može ubiti", upozorio je otac preminulog 21-godišnjaka. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )