FOTO: null

Na fakultetima u Republici Srpskoj znanje stiče 2.268 stranih državljana, što je za čak 1.316 studenata više nego prije deset godina.

Pokazali su to podaci Zavoda za statistiku RS, prema kojima je najviše stranih državljana na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, i to 950. Na drugom mjestu je Panevropski univerzitet "Apeiron" u Banjaluci, na kojem nastavu pohađa 327 stranaca, dok je na trećem Univerzitet u Banjaluci, sa 202 strana državljanina.

Zbog indeksa visokoškolskih ustanova u Srpskoj najviše je onih koji su stigli iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske. Međutim, tu su i studenti iz Slovenije i Makedonije, kao i iz ostalih evropskih, ali i vanevropskih država.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radoslav Grujić kaže da strani studenti u Srpsku dolaze uglavnom zbog geografskog položaja i nižih školarina.

- Mnogi studenti iz Srbije, Crne Gore ili Hrvatske koji žive u pograničnim opštinama i gradovima odlučuju da upišu ovdje fakultete jer im je bliže. Naravno, tu su i niže školarine, koje su veoma često presudne za izbor željenog fakulteta - istakao je Grujić.

A umjetnost i studije medicine pokazali su se kao najsnažniji magnet za strance.

To je potvrdio i prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dejan Bokonjić, koji ističe da je na ovom univerzitetu, od ukupnog broja studenata koji su strani državljani, najviše upisanih na likovnoj i muzičkoj akademiji.

- Osim studijskih programa čiji je fokus umjetnost, najveći broj stranaca je na medicini, kao i onih koji su upisali tehnologiju - istakao je Bokonjić.

Školarine na javnim visokoškolskim ustanovama u RS su najniže u regionu i nisu mijenjane još od 2007. godine. Sadašnji iznos školarine u RS, odnosno na banjalučkom i Univerzitetu Istočno Sarajevo je 440 maraka na svim fakultetima, osim na medicinskom, gdje je školarina 660 maraka i akademiji umjetnosti, gdje se školarina kreće od 660 do 1.500 maraka u zavisnosti od smjera.

I dok studenti medicine u RS školarinu plaćaju 660 maraka, njihove kolege na istom fakultetu u okruženju plaćaju 280 odsto više iznose. Naime, budući ljekari u Sarajevu školarinu plaćaju 3.000 maraka, a u Beogradu i Zagrebu 2.500 maraka.

Student Marija Blatić iz Bjelovara, koja je završila fakultet u RS, kaže da je ovdje stekla dobru podlogu za dalje obrazovanje.

- Željela sam da studiram van granica Hrvatske, a da iskoristim mogućnost koju daje bolonjski proces, što sam dobila ovdje - istakla je Blatićeva.

Igor Krijan iz Slavonskog Broda, koji je završio jedan privatni fakultet u RS, ispričao je da su mu studentski dani ostali u lijepom sjećanju.

- Mnogi moji prijatelji nakon studiranja u Gradišci otišli su u Evropu na doktorske studije. Radim u Ministarstvu finansija u Hrvatskoj i ova diploma mi je mnogo pomogla. Da mogu da biram, ponovo bih studirao u RS - rekao je Krijan.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )