FOTO: null

Porodičnom šetnjom kroz centar Bijeljine, građani i nevladini aktivisti obilježili su Međunarodni dan porodice, te uputili apel za zaštitu djece od svih oblika nasilja.

Koordinator projekta "Pomozimo djeci da žive bez nasilja" Dragana Petrić iz fondacije "Lara" rekla je novinarima da se ovom uličnom akcijom šalje poruka djeci da imaju pravo na zaštitu i da je njen cilj osnaživanje najmlađih da traže zaštitu svojih prava. 

Prema njenim riječima, potrebno je stalno mobilizirati djecu, nastavnike i cijelo društvo da znaju prepoznati sve oblike nasilja nad djecom i da znaju načine kako da ih zaštite. 

"U školama postoje protokoli o postupanju u slučajevima zlostavljanja i zanemarivanja djece i slučajevima vršnjačkog nasilja, zakoni Republike Srpske prepoznaju djecu kao žrtve i usklađeni su sa Konvencijom UN o pravima djeteta i na papiru je zaštita djece od nasilja jako dobro regulisana", istakla je Petrićeva. 

Međutim, upozorava ona, u praksi je neophodno širiti svijest o svim oblicima nasilja koje je u osnovnim školama, uglavnom, fizičko, a u srednjoškolskom uzrastu verbalno. 

"Nasilje nije samo tuča, šamari i batine, nego i vrijeđanje, izopštavanje iz grupe, nasilje na internetu, u porodici. To su sve oblici nasilja na koje upozoravamo najmlađe i njihove nastavnike", ističe Petrićeva. 

Prema njenim riječima, u Bijeljini su na ovu temu tokom godine održana dva seminara za nastavnike u šest osnovnih škola, a vršnjačke edukacije organizovane su za oko 400 učenika šestih razreda. 

"Djeca koja dolaze iz disfunkcionalnih porodica najčešće i sama postaju zlostavljači u međuvršnjačkom nasilju u školama, jer to su naučeni obrasci ponašanja na koje ukazujemo i koje pokušavamo da ublažimo", zaključila je Petrićeva. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )