FOTO: null

Vozači zvaničnika pojedinih institucija i ustanova u Srpskoj i dalje neovlašćeno koriste treptače i službenim automobilima divljaju po putevima RS!

Zbog bahatosti vozača i kršenja zakona o bezbjednosti saobraćaja, policija Srpske upozorila je predstavnike svih institucija i ustanova u Srpskoj da neće tolerisati divljanje po putevima i da će najstrože kažnjavati bahate vozače.

Prema tvrdnjama izvora Pressa iz MUP-a RS, pripadnici policije primijetili su u posljednje vrijeme da vozači pojedinih zvaničnika neovlašćeno koriste svjetlosnu signalizaciju, takozvane treptače, zbog čega su i poslali upozorenje svim institucijama. Naš sagovornik tvrdi da se po bahatosti izdvaja vozač potpredsjednika Narodne skupštine RS Senada Bratića, a koji skoro svakodnevno koristi treptače i ugrožava ostale učesnike u saobraćaju.


Pojačana kontrola

- Bratić svakodnevno službenim automobilom dolazi iz Novog Grada u Banjaluku i vraća se nazad. Njegov vozač pritom koristi treptače, kao i u situacijama kada potpredsjednika RS vozi na drugim relacijama. Takvo ponašanje više nećemo tolerisati i saobraćajna policija će dobiti strogu naredbu da kontroliše sve učesnike u saobraćaju i kažnjava sve koji neovlašćeno i nezakonito koriste svjetlosnu signalizaciju - tvrdi naš sagovornik.

Potpredsjednik NSRS Senad Bratić kaže da u njegov kabinet nije stiglo nikakvo upozorenje iz MUP-a, ali priznaje da njegov vozač koristi treptače, ističući da to radi upravo radi bezbjednosti.

- Naravno, to se ne radi stalno. Treptači se koriste samo u slučajevima kada mi iskrsnu iznenadne obaveze kao potpredsjedniku NSRS i kada moram stići na neki događaj. Smatram da je u takvim slučajevima dobro koristiti svjetlosnu signalizaciju i upozoriti ostale učesnike saobraćaja koji prema tome imaju razumijevanja - kaže Bratić.

Portparol MUP-a RS Milan Salamadija potvrdio je za Press da je ministarstvo radi poštovanja zakonskih odredbi, upozorilo predstavnike institucija, ustanova i drugih agencija da vozače svojih motornih vozila upoznaju sa zakonskim rješenjima i pravilima korišćenja svjetlosnih znakova.

- Ministarstvo unutrašnjih poslova u narednom periodu će pojačati kontrolu poštovanja propisa iz oblasti bezbjednosti saobraćaja i kazniti prekršioce - kaže Salamadija.

On objašnjava da je Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH propisano ko može koristiti posebne svjetlosne i zvučne uređaje.

- Prema zakonu, na vozila službe hitne pomoći, vatrogasna vozila, vozila policije i vozila sudske policije, vojna vozila i vozila Granične policije BiH, kada posebnim uređajima daju svjetlosne znakove i zvučne signale, ne primjenjuju se odredbe o ograničenju brzine, odredbe o zabrani preticanja i obilaženja kolone vozila i zabrani presjecanja kolone pješaka. Ta vozila imaju pravo prvenstva prolaza u odnosu na druga vozila osim u odnosu na vozila pod pratnjom i vozila koja se kreću raskrsnicom na kojoj je saobraćaj regulisan svjetlosnim saobraćajnim znakovima ili znakovima ovlašćenog lica, pod uslovom da ne ugrožavaju bezbjednost drugih učesnika u saobraćaju - objašnjava Salamadija.


Posebni signali

On ističe i da je zakonom zabranjeno ugrađivanje uređaja za davanje posebnih svjetlosnih i zvučnih znakova na bilo koja druga vozila osim navedenih.

- Vozila pod pratnjom su vozila kojima je dodijeljena pratnja policije ili vojne policije, sa posebnim motornim vozilima, opremljenim uređajima za davanje posebnih zvučnih signala i svjetlosnih znakova crvene i plave boje - kaže Salamadija.

Podsjećamo, prije nekoliko godina na udaru javnosti, ali i MUP-a RS zbog kršenja Zakona o bezbjednosti saobraćaja našao se bivši predsjednik Boračke organizacije RS Pantelija Ćurguz čiji vozač je divljao po putevima i neovlašćeno koristio treptače.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )