FOTO: rts.rs

Teško je povjerovati da je izgradnja jednog hrama iziskivala uklanjanje 85.000 kubnih metara kamena ukupne težine oko 200.000 tona. Da bi sve bilo još nevjerovatnije, Kailaša se nalazi u oblasti načičkanoj pećinama koje čine kompleks od 34 svetilišta poznat kao Pećine u Elori.

Smještene u oblasti grada Aurangabada u indijskoj državi Maharaštra, Pećine u Elori predstavljaju najveći manastirski i pećinski komples uklesan u kamenu.

Iako su često korišćene kao svetilišta, ali i mjesta gdje su hodočasnici noćili, Pećine u Elori su bile i važan trgovinski centar visoravni Dekan.

Starost hramova u pećinama već dugo je predmet rasprava stručnjaka. Još od britanskog kolonijalnog perioda arheolozi i drugi naučnici proučavaju ovaj lokalitet.

Budistička pećina

Ekspertima nije lako da odrede period tokom kojeg je grupa pećina počela da služi za vjerske obrede jer se preklapaju tri stila gradnje – budistički, hinduistički i džainistički.

Međutim, saglasili su se da je kompleks prošao kroz tri važna perioda izgradnje: rani hinduistički period (od 550. do 600. godine naše ere), budistički period (od 600. do 730. godine) i kasni hinduistički i džainistički period (od 730. do 950. godine).

Kompleks je ispunjen obilježjima sva tri stila gradnje i ukrašavanja, a svi spomenici i zdanja u stvari su klesani u kamenu.

Riječ je o velikom broju pećina, najvjerovatnije 100 od kojih su 34 otvorene za posjetioce – 12 budističkih, 17 hinduističkih i pet džainističkih.

Hram Kailaša

Takođe, u oblasti Elore nalazi se i hram Kailaše koji je nastao pod rukama klesara nakon što je uklonjeno 85.000 kubnih metara kamena ukupne težine oko 200.000 tona!

Sazidan u čast boginje Šive, hram Kailaša skriva veliki broj skulptura raznih bogova, boginja mitoloških stvorenja višnavizma, šaktizma, kao i reljefnih panela na kojima su prikazani motivi indijskih epova Ramajane i Mahabharate.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )