FOTO: null

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ lišili su jutros slobode više osoba osumnjičenih da su oštetili Bobar banku i bankarski sektor za oko 123 miliona KM i na taj način nanijeli štetu bankarskom sistemu u finansijskom statusu BiH, saopšteno

U ranim jutarnjim časovima, realizovana je akcija kodnog naziva "Lavina" prema nalogu Tužilaštva BiH u kojoj učestvuje više desetina policijskih službenika Sipe uz podršku MUP-a Republike Srpske, navodi se u saopštenju. 

Akcije Tužilaštva BiH i Sipe rezultat je višemjesečne detaljne istrage krivičnih djela i nezakonitosti vezanih za Bobar banku, niz povezanih pravnih osoba iz grupacije Bobar i bankarski sektor. 

Uporedo sa hapšenjima vrše se i pretresi osumnjičenih. 

Ova lica osumnjičena su da su kao grupa pripadnika međusobno povezanog i organizovanog zločinačkog udruženja, u međusobnom dogovoru, počinili niz nezakonitosti u poslovanju Bobar banke, prvenstveno u dodjeli kredita u višemilionskim iznosima, kao i nezakonitih bankarskih garancija za razne poslove, uz kršenja procedura i garancija propisanih Zakonom o bankama Republike Srpske. 

Oni su na taj način nanijeli štetu i omogućili sticanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od oko 123 miliona KM, a ovaj iznos dostiže više od 10 odsto budžeta svih institucija BiH. 

Počinioci su davali kredite i bankarske garancije bez poštivanja zakonom propisanih procedura, plasirane preduzećima i privrednim subjektima različitih vlasnika koji su povezani ili su suvlasnici Bobar banke, te su znali da se naplata sredstava neće moći realizovati i da su korištene nezakonite garancije, te da će nastupiti šteta koja će prouzrokovati stečaj banke i ozbiljne potrese u bankarskom sektoru BiH, navodi se u saopštenju. 

Iz Tužilaštva ističu da su ovakve nezakonite aktivnosti nanijele veliku štetu kreditnom rejtingu BiH i dovele do toga da se MMF aktivno uključi u analizu dešavanja u bankarskom sektoru. 

Takođe, ovakvim aktivnostima su ugroženi depoziti različitih pravnih i fizičkih osoba, koji su bili deponovani u Bobar banci, uključujući sredstva gradova, opština, preduzeća, zdravstevnih zavoda, PIO fondova, elektroprivreda, fizičkih osoba, te je nanesena višemilionska šteta Agenciji za osiguranje depozita BiH. 

Akciji je prethodila duga i temeljna istraga i prikupljanje dokaza, te će se istraga nastaviti u pravcu podizanja optužnice protiv odgovornih osoba, a istraga obuhvata i druge osobe koje nisu lišene slobode. 

Uhapšeni su osumnjičeni za krivična djela organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom zloupotreba ovlaštenja u privredi, zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja, pranje novca iz člana i falsifikovanje ili uništavanje službene isprave. 

Tužilaštvo BiH, Sipa i partnerske policijske i bezbjednosne agencije provešće sve potrebne aktivnosti u borbi protiv krivičnih djela finansijskog kriminala, kojima se ostvaruje nezakonita imovinska korist u velikim iznosima za počinioca i kojima se ugrožava bankarski sektor i finansijski i monetarni sistem stabilnosti BiH, navodi se u saopštenju.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )