FOTO: null

U jutrošnjoj akciji kodnog naziva Lavina pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu uhapsili su nekoliko osoba osumnjičenih da su oštetile Bobar banku i bankarski sektor za oko 123 miliona maraka. Kako je za N1 potvrđeno iz više izvora, među uhapšen

Postupajući po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli su jutros realizaciju operativne akcije na području Bijeljine, Banja Luke i Zvornika.

Slobode je lišeno deset osumnjičenih osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, zloupotreba ovlaštenja u privredi, pranje novca, falsifikovanje ili uništavanje službene isprave, neprijavljivanje pripremanja krivičnog djela i falsifikovanje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava (KZ RS).

Navedene osobe sumnjiče se da su kao pripadnici zločinačkog udruženja počinile niz nezakonitosti u poslovanju Bobar banke, prvenstveno u dodjeli kredita u višemilionskim iznosima, kao i nezakonitih bankarskih garancija za razne poslove, uz kršenje procedura i garancija propisanih Zakonom o bankama RS, te su na taj način nanijeli štetu i omogućili sticanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od oko 123 miliona KM.

Policijski službenici SIPA-e pretresaju objekte na tri lokacije na području Bijeljine i Banja Luke s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja dokumentacije i drugih predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Osobe lišene slobode bit će privedene u službene prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade, nakon čega će se, shodno uputama postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH, odlučiti o njihovom daljem statusu, saopćeno je iz Državne agencije za istrage i zaštitu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )