FOTO: InfoBijeljina.com

U odnosu na prva dva mjeseca ove godine, prihodi kafana i restorana brze hrane u Srpskoj pali su za 30 odsto, većih restorana oko 50, a hotela i turističkih agencija preko 90 odsto, saopšteno je iz Upravni odbor Udruzenja poslodavaca turizma i ugostiteljstva “Horeca RS”.

Naglašavaju da su, nakon popuštanja restriktivnih mjera uvedenih zbog pojave virusa korona, poslodavci iz oblasti ugostiteljstva i turizma suočeni sa drastičnim padom prihoda.

– Ukoliko se sadašnja situacija nastavi i u narednim mjescima, poslodavci iz oblasti ugostiteljstva i turzima, biće prinuđeni da otpuste dio od 15.000 radnika koji direktno rade u ugostiteljstvu i turizmu u RS. Treba naglasiti da zbog virusa korona pojedini dijelovi ugostiteljstva, kao što su noćni klubovi i svadbeni saloni, još uvijek ne rade – navodi se u saopštenju.

Svjesni epidemiološke i ukupne situacije u društvu i ekonomiji RS, iz “Horeca RS” predlažu Vladi RS i svim nadležnim institucijama mere koje će, sigurni smo pomoći i spasti ovu privrednu granu.
– Predlažemo izmjenu Zakona o doprinosima RS po hitnom postupku na način da se pored zaposlenih u oblasti proizvodnje tekstila, kože i proizvoda od kože, dodaju i zaposleni u oblasti turizma i ugostiteljstva. To bi bilo urađeno u skladu sa klasifikacijom djelatnosti RS, na period od najmanje 12 mjeseci, počev od 1. avgusta ove godine. Tražimo i da Savjet ministara BiH donese odluku i otvori granicu za strane turiste i poslovne ljude iz regiona i EU, koji bi bili dužni poštovati preporuke i epidemiološke mjere propisane od nadležnih institucija. Tu je, između ostalog, i izmjena Zaključka o regulisannju radnog vremena ugostiteljskih objekata, na način da se produži radno vrijeme radnim danom do 24, a vikendom do jedan čas, uz obavezno poštovanje mjera za prevenciju virusa korona – poručuju iz pomenutog udruženja.

Apelovali su na sve poslodavce iz oblasti turizma i ugostiteljstva, kao i zaposlene radnike, da se striktno pridržavaju propisanih mjera kako bi od RS i BiH stvorili epidemiološki bezbjedno područje.

– To bi, sigurni smo, dovelo do ublažavanja mjera i dolaska većeg broja turista – poručuju iz udruženja “Horeca”.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )