FOTO: InfoBijeljina

Rudnik u Ugljeviku danas obilježava Dan rudara i krsnu slavu Svetu velikomučenicu Varvaru, kao i jubilej 120 godina postojanja rudnika u ovoj podmajevičkoj opštini.

Glavni tehnički rukovodilac Rudnika Dimšo Milošević čestitao je rudarima slavu i ovogodišnji jubilej.

"Od 1899. godine pa zaključno sa ovom godinom proizvedeno je oko 60 miliona tona uglja što je impozantan rezultat, a od tog broja - samo sa Površinskog kopa `Bogutovo Selo` od 1978. godine do danas proizvedena su 53 miliona tona uglja", rekao je Milošović novinarima.

On je istakao da će u ovoj godini biti ostvareni rezultati proizvodnje uglja od 1,95 miliona tona uglja i 10 miliona metara kubnih čvrste mase.

Milošević je najavio da plan za sljedeću godinu iznosi 1,7 miliona tona uglja i 7,7 miliona kubika otkrivke čvrste mase.

"Prva proizvodnja uglja bila je 1899. godine - 4.500 tona, a za prvih 20 godina rudnika 26.000 tona, za prve 42 godine iznosila je 815.000 tona uglja, a za posljednjih 40 godina 53 miliona tona, što su pokazatelji razvoja. Prvi bageri bili su od 0,5 do jedne kubne tone zapremine i nabavljeni su 1922, 1923. i 1924. godine, a danas imamo pet bagera od 16 kubika", rekao je Milošević.

Izvršni direktor za razvoj Rudnika i proizvodnju uglja Dragiša Vidaković rekao je da je Rudnik "Ugljevik" jedan od tehnološki najopremljenijih u regionu, zahvaljujući stručnosti i svim radnicima.

"Imamo savremenu i dobru opremu i zahvaljujući tome se ostvaruju pozitivni rezultati", rekao je Vidaković.

On je napomenuo da je u protekloj godini ostvarena rekordna proizvodnja uglja od 2.090.000 tona uglja.

"Na kraju godine imamo i pun depo Termoelektrane i nesmetano može da funkcioniše proizvodnja struje, a to su rudari svojim zalaganjem postigli", naveo je Vidaković.

On je podsjetio da su u proteklom periodu urađeni veliki ekološki projekti na Termoelektrani pa su investicije bile usmjerene ka izgradnji novih elektrofiltera i postrojenja odsumporavanja.

"Rudnik je u ovoj godini nabavio novi utovarivač, potpisan je ugovor o nabavci nova četiri damper kamiona koji će biti isporučeni sljedeće godine, a njihova vrijednost je sedam miliona KM", rekao je Vidaković.

On je dodao da se očekuje i isporuka nove sekundarne drobilice vrijednosti četiri miliona KM, kao i isporuka turno-dozera i novog gredera, a u pripremi je i tenderska dokumentacija za nabavku novog bagera čija je zapremina kašike od osam kubika kao i nova tri buldožera.

Rukovodstvo Rudnika i termoelektrane svake godine na Svetu velikomučenicu Varvaru ispraća radnike koji su se penzionisali tokom ove godine, uz prigodne poklone, a ove godine ih je 69.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )