FOTO: InfoBijeljina

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović svečano je večeras u Ugljeviku otvorila Međunarodni festival Dani harmonike.

Cvijanovićeva je izrazila zadovoljstvo što je pokrovitelj manifestacije u kojoj svijet govori istim jezikom - jezikom muzike.

Istakla je da je ovo prilika da se pokaže domaći kulturni proizvod, te najavila nastavak dobre saradnje s ciljem da Republika Srpska bude mjesto u koje se rado dolazi.

Foto: RTRS

Organizator Festivala Slaviša Perić uručio je Cvijanovićevoj zahvalnicu za podršku i afirmaciju mladih.

Perić je ukazao na značaj manifestacije za promovisanje harmonike u Evropi, navodeći da ovaj skup mnogi stručnjaci svrstavaju u festival svjetskog ranga.

- Velika nam je čast da je ove godine pokrovitelj predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, čime i Festival dobija veći značaj - rekao je on i izrazio zadovoljstvo što su Dani harmonike napravili veliki iskorak na popularizaciji kulture.

Foto: RTRS

Najveći umjetnik na harmonici današnjice Јurij Šiškin iz Rusije pohvalio je Festival i istakao da manifestacija okuplja najbolje učesnike, članove žirija i takmičare.

Ukrajinski umjetnik Vladimir Murza rekao je da na festivalu u Ugljeviku učestvuje od njegovog početka i prati povećanje broja, ali i kvaliteta učesnika i takmičara.

Prvi put ove godine učesnik festivala je Mirko Patarini iz Italije, predsjednik Svjetske asocijacije akordeonista.

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić rekao je da su Dani harmonike najznačajnija kulturna manifestacija za ovu opštinu po kojoj su Ugljevik, ali i Republika Srpska, postali prepoznatljivi u Evropi i svijetu.

Дани хармонике у Угљевику - Фото: РТРС

Organizatori festivala su Udruženje umjetnika Artist, Muzička škola "Kornelije Stanković" i Centar lepih umetnosti Јovana Kolundžije Guarnerius, a pokrovitelj je predsjednica Republike Srpske.

Јedanaesti međunarodni festival traje do 16. aprila i predstavlja smotru svjetskih virtuoza na harmonici.

U takmičarskom dijelu programa, osim takmičara iz Republike Srpske, učestvuju takmičari iz 16 zemalja - Rusije, Litvanije, Italije, Ukrajine, Švedske, Njemačke, Austrije, Mađarske, Bugarske, Rumunije, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i BiH.

Tradicionalno, festivalski koncerti biće nakon Ugljevika održani i u Bijeljini i Beogradu, a u okviru Dana harmonike publika će moći da uživa u nastupima najeminentnijih svjetskih izvođača na harmonici.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )