FOTO: InfoBijeljina.com

Služenjem parastosa i polaganjem cvijeća kod centralnog spomen-obilježja za 301 poginulog borca odbrambeno-otadžbinskog rata u Ugljeviku je večeras obilježeno 27 godina od formiranja Prve majevičke brigade Vojske Republike Srpske.

Predsjednik ugljevičke Boračke organizacije Jovan Marinković rekao je da je Prva majevička brigada odlikovana Ordenom Nemanjića i da je ova jedinica ponos mještana Ugljevika. 

"Brigada je brojala 3.500 srpskih boraca, 301 je poginuo, 648 ih je ranjeno, što znači da je svaki treći pripadnik ove jedinice žrtva rata", rekao je Marinković. 

On je dodao da je brigadom komandovao heroj odbrambeno-otadžbinskog rata pukovnik Milan Jović, koji je poginuo braneći srpski narod. 

"Ugljevik je mnogo dao za stvaranje Republike Srpske i za očuvanje srpskog naroda", naveo je Marinković. 

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić rekao je da se svi građani sa ponosom sjećaju Prve majevičke brigade koja je, kao dio Vojske Srpske, dala veliki doprinos za državu srpskog naroda - Republiku Srpsku. 

"Zahvalni smo svima koji su dali doprinos u stvaranju i očuvanju Republike Srpske, posebno onima koji su dali svoje živote na braniku otadžbine", rekao je Perić novinarima. 

On je izrazio želju da svi budu bolji i kvalitetniji u svom poslu i da na taj način doprinesu ostvarenju ideala za koje su borci Vojske Republike Srpske položili živote. 

Perić je naveo da se iz budžeta opštine Ugljevik godišnje izdvaja 150.000 KM za lokalnu Boračku organizaciju. 

O ratnom putu jedinice na skupu je govorio komandant Prvog bataljona Prve majevičke brigade Ratko Đurković. 

Cvijeće su na spomen-obilježje položile porodice poginulih boraca, predstavnici komande Prve majevičke brigade, boračkih organizacija Ugljevika, Bijeljine i Lopara i drugih udruženja koja okupljaju boračku populaciju. 

Nakon pomena održana je svečana akademija u ugljevičkom Centru za kulturu. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )