FOTO: null

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić i predsjednik Skupštine Ugljevika Đoko Simić ugostili su gradonačelnike tri austrijska grada u kojima živi i radi veliki broj stanovnika podmajevičkog kraja.

U Ugljeviku borave gradonačelnik Presbauma Jozef Šmidl-Haberlejtner, gradonačelnik Tulnerbaha Johan Novomecki, te gradonačelnik Purkersdorfa Karl Šlegl.

Nakon sastanaka, načelnik Ugljevika Vasilije Perić izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je ova podmajevička opština u prilici da ugosti delegaciju iz Austrije.

"Veliki broj naših stanovnika, njih oko 400, je na privremenom radu u ovim krajevima, i mi smo imali priliku da ih u proteklom periodu posjetimo. Svi oni čuvaju tradiciju i kulturu srpskog naroda. Posjeta gradonačelnika je uzvratna posjeta jer smo mi nekoliko godina unazad njihovi gosti", rekao je Perić.

On je istakao da je ovo dobra prilika da gradonačelnici iz Austrije upoznaju opštinu Ugljevik. "Saradnja iz oblasti kulture je već uspostavljena, a mi ćemo pokušati da proširimo dobru saradnju i u oblasti privrede", rekao je Perić.

Gradonačelnik Presbauma Jozef Šmidl-Haberlejtner zahvalio je što mu je data prilika da upozna opštinu Ugljevik, a gradonačelnik Tulnerbaha Johan Novomecki istakao je da je ovo za njih "istorijski momenat" jer su prvi put u Ugljeviku, ali i u Republici Srpskoj.

Gradonačelnik Purkersdorfa Karl Šlegl naveo je da oko 200 porodica iz podmajevičkog kraja živi u ovoj opštini.

"U našoj opštini imamo dobru saradnju i razumijevanje sa našim sugrađanima iz Ugljevika koji su na privremenom radu u Austriji", rekao je Šlegl.

Perić je gostima iz Austrije poklonio grb opštine Ugljevik.

Nakon sastanaka u opštini, delegacija iz Austrije obići će Rudnik i termoelektranu Ugljevik, privatno preduzeće koje se bavi izvozom namještaja u Austriju, te voćnjake u Tutnjevcu i mjesnu zajednicu Korenita iz koje najviše stanovnika boravi u Austriji.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )