FOTO: null

U mnoštvu humanitarnih akcija i udruženja koja su preplavila RS i BiH, posebno se ističe bratstvo „Radost“ iz Bijeljine.

Nisu registrovani i ni od koga ne traže sredstva da bi pomogli nekome. Jednostavno, napravili su mrežu članova koji plaćaju mjesečnu članarinu i od toga pomažu ugroženim porodicama i pojedincima, piše Istina .

– Sve je zasnovano na prijateljskom povjerenju. Tako se priča širi, neko čuje od prijatelja i odluči da se uključi. Dogovorili smo se da svaki član bratstva mjesečno izdvoji deset konvertibilnih maraka za članarinu. Sada već brojimo između 70 i 80 članova, a brojnost se povećava iz dana u dan. Pod sloganom – naše malo za nekoga je mnogo – želimo da pokažemo da se i sa malim novčanim sredstvima može učiniti mnogo na humanitarnom planu – kaže vjeroučitelj Velislav Mišura.

Od septembra prošle godine kada su počeli sa akcijama, uspjeli su da pomognu više od 40 porodica iz Bijeljine i okoline. Prikupljenim novcem kupuju životne namirnice i higijenu, a žele pomagati i višečlane porodice, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost.

– Ukoliko u toku akcije nemamo saznanja o nekoj ugroženoj porodici kojoj bi trebali da pomognemo, obraćamo se Centru za socijalni rad iz Bijeljine i od njih dobijamo potrebne informacije o najugroženijima – ističe Mišura, dodavši da saznanja o ugroženim porodicama često dobijaju i od svojih prijatelja i komšija nakon čega kreću u akciju.

– Za naše bratstvo najvažnije je da što više ljudi uđe u klub, i to onih kojima humanitarni rad nije sporadična već redovna mjesečna aktivnost. Udruženi možemo pomoći mnogima. Oni kojima se dopada naša ideja, mogu nas kontaktirati preko naše zvanične fejsbuk stranice – poručuju iz bratstva „Radost“.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )