FOTO: youtube

Kada su nacisti upali u Sovjetski Savez i ubili mladog oficira Crvene armije 1941. godine, sigurno nisu ni sanjali kakav će bijes osloboditi.

Mnogo prije nego što je krenula na svoj osvetnički put, Marija Oktjabrskaja je odrasla u siromašnoj ukrajinskoj porodici sa desetoro djece u Kijevu. Tokom mladosti, postala je vijeran komunista i radila je kao telefonski operater prije nego što se udala za sovjetskog oficira 1925. godine.

Kao mnoge žene u tadašnjem Sovjetskom savezu i Marija je, nakon što je postala supruga vojnog lica, postala veoma zainteresovana za vojne poslove. Prije izbijanja Drugog svjetskog rata bila je aktivna u Savjetu vojnih žena gdje je naučila da njeguje ranjene, koristi oružje i vozi vojna vozila.

Nakon što je Hitler prekinuo sporazum sa Staljinom i pokrenuo operaciju Barbarosa, dvije trećine vojne snage Trećeg Rajha je napalo Marijinu domovinu. Ona je evakuisana u Sibir, ali je njen suprug mobilisan. Na kraju, nacisti su stigli do Kijeva i Marijin muž je poginuo u krvoproliću koje je uslijedilo, piše Istorijski zabavnik.

Kako je Marija bila u Sibiru, bilo je potrebno skoro dvije godine prije nego što je vijest o smrti njenog voljenog muža stigla do nje. Ipak, vrijeme nije umanjilo njen bijes.

- Imala sam svoje vatreno krštenje... Toliko sam bijesna da ne mogu ni da dišem - pisala je Marija sestri.

Nije joj trebalo mnogo da skuje plan osvete.

"Borbena djevojka" kreće u svoj osvetnički pohod
Udovica je prodala sve što je imala i donirala sav tako skupljen novac - oko 50.000 rubalja, sovjetskoj vojsci. Imala je samo jedan uslov - da joj naprave tenk.

Pišući Staljinu da dobije dozvolu, Marija je tražila da jedan T-34 bude nazvan "Borbena djevojka" i da ga ona vozi na prvim linijama fronta.

Sovjetski vođa se složio i ona je upućena na tromjesečnu obuku. Muški nadređeni bili su skeptični prema 36-godišnjoj udovici i realnoj šteti koju ona može da nanese neprijatelju, ali ih je Marija sve ubrzo ućutkala. Prije nego što su mnogi vojnici shvatili da nije reč o potezu napravljenom zbog publiciteta, "Borbena djevojka" je već bila na prvoj liniji fronta.

Sve nedoumice koje su sovjetski oficiri imali o Marijinim vještinama nestale su nakon prvog susreta sa nacistima. Tokom svoje prve bitke, ova izuzetna žena je zbrisala više desetina njemačkih vojnika, uništila anti-tenkovsko naoružanje protivnika i bila prva koja je probila neprijateljsku liniju odbrane. Za ova herojska djela Marija Oktjabrskaja je unaprijeđena u čin narednika.

Žena koju niko nije mogao zaustaviti
Osvetoljubiva udovica se još jednom dokazala tokom noćne racije u novembru 1943. godine kada je bazuka raznijela rezervoar njenog tenka. Umjesto da sačeka u kabini svoje mašine, Marija je rizikovala život i iskočila napolje. Dok su je saborci pokrivali, ona je uspjela da zakrpi rezervoar, vrati se u tenk i nastavi svoj ratni put. Ovo je ponovila još dva puta u borbama koje su uslijedile.

Posljednja borba Marije Oktjabrskaje odigrala se sljedeće godine. Hrabra sovjetska narednica je vodila svoju jedinicu duboko u nacističku liniju vatre sa takvom vještinom da se probila preko dva neprijateljska rova prije nego što su njen tenk zaustavili neprijateljski meci.

Posljednji put, Marija je uskočila da popravi štetu. Dok je radila, njemačka artiljerijska granata eksplodirala je u blizini i hrabru udovicu je udario šrapnel koji ju je poslao u trenutnu komu.

Dva mjeseca nakon posljednje bitke "borbene djevojke" narednica Marija Oktjabrskaja se pridružila svom suprugu. Pet mjeseci poslije posthumno je proglašena za heroja Sovjetskog Saveza.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )