FOTO: Glas Srpske

Stogodišnji jubilej bijeljinske gimnazije "Filip Višnjić" obilježiće uspjesi učenika koji su se plasirali na evropska i svjetska prvenstva iz fizike i geografije.

Milan Јosić biće dio tima koji će predstavljati BiH na Svjetskoj geografskoj olimpijadi u Hongkongu. Njegovim stopama idu još dvoje gimnazijalaca koji su se plasirali na državno takmičenje iz geografije.

Put ka Kini, gdje će se na Olimpijadi okupiti najbolji geografi iz cijelog svijeta Milana je vodio preko Novog Sada, Beograda i Јašija u Rumuniji gdje je na Balkanijadi bio treći.

- Velika je odgovornost, još veća čast predstavljati našu Republiku na takvom prestižnom takmičenju. Stali smo rame uz rame sa nekim mnogo razvijenijim državama i pokazali smo da im možemo parirati - priča Milan.

ON se trudi da opravda ukazano povjerenje, pa uprkos brojnim školskim obavezama i pripremama za fakultet, detaljno proučava obimnu literaturu iz Velike Britanije i Amerike.

- To nije kao kviz, mi tu rješavamo neki ekološki problem, bavimo se obnovljivim izvorima, a tema je pametna budućnost, pametni gradovi i to će biti u fokusu, kako povezati sve na internet i napraviti moderan i živ grad - pojašnjava Јosić.

Јasna Pelemiš, profesorka geografije u Gimnaziji "Filip Višnjić" navela je da su na nivou škole Milana za takmičenje pripremali onoliko koliko su bili u mogućnosti, a onda su se pridružili Geografskom fakultetu i Centru za talente u Beogradu za detaljnije pripreme, koje su, kako je rekla, na engleskom jeziku.

Milanovim stopama idu i Nikola Lukić i Katarina Đurić koji će u Beogradu učestvovati na državnom prvenstvu iz geografije.

- Već smo se počeli spremati, profesorice su zaslužne za jedan dio, za drugi dio sam Milan jer je sve prošao. Katarina i ja ćemo uz podršku drugara koji se nisu plasirali vrijedno raditi i svaki plasman će za nas biti uspjeh - istakao je Lukić.

Katarina Đurić je naglasila da su pripreme za takmičenje zahtjevne ali da se na njima baziraju na primjeni ranije stečenog znanja.

Milanka Vuleta, profesorka geografije istakla je da bez velikog rada i ljubavi nema rezultata, te da uz vježbanje testova očekuju zapažene rezultate.

Brojni nekadašnji učenici gimnazije, kojima je geografija bila opredjeljenje, danas su priznati docenti, doktori nauka, profesori na fakultetima i daleko van granica naše zemlje.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )