FOTO: nezavisne

OSLO - Polarnog medvjeda, koji je napao i povrijedio vodiča sa turističkog broda na norveškom arhipelagu Svalbard, ubio je drugi vodič "u samoodbrani", saopštila je njemačka kompanija u čijem je vlasništvu kruzer, što je izazvalo kritike zbog upadanja ljudi na teritoriju polarnih medveda.

Prema navodima Centra za spasilačku koordinaciju sjeverne Norveške na Twitteru, incident se dogodio kada su turisti pristali brodom na najsjevernije ostrvo Svalbarda.

Vodič koga je medvjed napao pretrpeo je povrede glave koje nisu opasne po život i u stabilnom je stanju, prenosi BBC.

On je imao zadatak da štiti turiste koji su se iskrcali na najsevernije ostrvu Svalbarda sa broda "MS Bremen", u vlasništu kompanije "Hapag-Lloyd Cruises".

Svi brodovi u toj oblasti su obavezni da angažuju vodiče koji su ujedno i obezbjeđenje od napada medveda, kako bi štitili putnike prilikom turističkog obilaska.

Inače, ponašanje medveda se promijenilo uslijed zagrijavanja Arktika, gdje smanjenje leda na moru znači da oni provode više vremena na kopnu i prinuđeni su da love na udaljenijim lokacijama.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )