FOTO: klix.ba

Uber se priprema za testiranje svoje nove usluge dostave hrane dronovima, koje će biti obavljeno za servis Uber Eats u San Diegu 2020. godine.

Uber je predstavio novi izgled svog drona koji koristi “inovativna rotirajuća krila sa šest propelera” kako bi tranzicija između vertikalnog polijetanja i leta naprijed bila što bolja.

Rotirajuća krila su prisutna kod prototipa letećih automobila, ali veoma rijetko kod dronova. Propeleri su pozicionirani vertikalno prilikom polijetanja i slijetanja, ali se mogu rotirati prema naprijed kako bi se dron kretao brže i efikasnije tokom leta.

Rotirajuće krilo je slično onome koje je dizajnirao NASA veteran Mark Mur za prototip letećeg taksija. Dron i taksi su projekti u okviru plana Uber Elevate, čiji je zadatak transport i dostavu “prebaciti” u vazduh. Testni letovi letećeg taksija su planirani za 2020. godinu, a komercijalno plasiranje 2023. godine.
U slučaju novog drona, kapacitet za teren jednak je obrocima za dvoje. Iz Ubera poručuju da je dron prošao “ključnu analizu dizajna” te da se očekuje prvi let prije kraja godine. Ranije ove godine je Federalna administracija za avijaciju dala Uberu dozvolu da počne testirati dostavne dronove u San Diegu.

Dron je dizajniran tako da obavi dostavu za osam minuta uključujući pakovanje i preuzimanje pošiljke. Domet drona s pošiljkom iznosi nešto više od 19 km, a bez nje 30 km. Dron može lebdjeti u zraku u uslovima vjetra koji puše brzinom do 50 km.

Tehnologija dronova se razvija sve brže, a prošle sedmice je kompanija Wing počela koristiti svoje dostavne dronove u Virginiji. Amazon i UPS takođe vrše eksperimente.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )