FOTO: eparhijazt.com

BIJELJINA - Muzejskoj postavci u Vojnoj crkvi u Bijeljini predata je pilotska kaciga američkog kapetana Skota O`Grejdija, spasenog pilota aviona "F16" koji je oboren 2. juna 1995. godine u blizini Bosanskog Petrovca, objavljeno je na internet stranici Eparhije zvorničko-tuzlanske.

Na svečanosti u vojničkoj crkvi Ružica na Kalemegdanu general Živomir Ninković, ratni komandant avijacije Vojske Republike Srpske, predao je svešteniku Vasi Popoviću iz kasarne "Vojvoda Stepa" u Bijeljini eksponate iz rata u BiH 1990-ih godina. 

Uz kacigu O`Grejdija, general Ninković je predao i cjelokupni pribor za spasavanje NATO pilota i karte letenja oborenog aviona. 

Legendarni pilot Vojske Republike Srpske je Vojnoj crkvi u Bijeljini darovao i svoju pilotsku kacigu pod kojom je proveo 3.500 časova u vazduhu. 

Svečano otvaranje stalne muzejske postavke u Spomen-hramu Svetog mučenika kneza Lazara i svih svetih mučenika srpskih u krugu bijeljinske kasarne najavljeno je za 10. novembar. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )