FOTO: Glas Srpske

UŽICE - Rijetko ko je povjerovao proročanstvu Tarabića kad su u junu 1868. godine rekli da će iz rijeke Đetinje izaći svjetlost.

Poslije 32 godine njihove prognoze su se obistinile i u Užicu je napravljena prva hidrocentrala u Evropi i to po Teslinim principima polifaznih struja.

- Odluka o izgradnji hidroelektrane potekla je od akcionara tkačke fabrike kojima je bio potreban jeftin, a siguran izvor energije. U sprovođenju njihovih namera pomogao im je ugledni profesor Đorđe Stanojević koji je zaključio da u ovoj reci ima dovoljno vodene snage za proizvodnju električne energije - rekla je za srpske medije kustos muzeja u Užicu Zagorka Milićević.

Odluka o ovom poduhvatu stigla je vrlo brzo do Obrenovića koji su podržali gradnju, a kralj Aleksandar postavio je kamen temeljac u maju 1899. godine. 

Đorđe Stanojević imao je zadatak da nabavi opremu za ovu hidroelektranu.

- Nabavio je “Simensove” turbine i generatore. Oprema je iz Pešte i Beča vozom stigla do Kragujevca, a kako Užice u to vreme nije imalo prugu, oprema je prebačena na drvena kola koja je vuklo šest pari volova. Tako je ovaj karavan putovao mesecima, a brojni Srbi su mislili da je u pitanju seoba naroda - priča Zagorka.

Kad je oprema na volovima stigla, Ere nisu časile časa i odmah su krenule u izgradnju i potrudile se da u znak zahvalnosti hidroelektrana bude otvorena 2. avgusta, na rođendan kralja Aleksandra Obrenovića.

- Mali broj Užičana je smeo uopšte da prisustvuje otvaranju, jer nije im bilo jasno kako to struja i voda mogu da se spoje, da žica prođe kroz tavan, a da kuća ne eksplodira. Mislili su da će doći do neke velike eksplozije - rekla je Zagorka.

Prva proizvedena struja korišćena je prije podne za potrebe tkačke fabrike, a poslije podne za osvjetljivanje grada, pojedinih kafana, dućana i mehana, a plaćala se po sijalici.

Potencijal Užica

Hidroelektrana je radila do 1973. godine, a oprema je i nakon 120 godina ostala ispravna i sačuvana. Brojne strane delegacije nisu zaobišle ovaj svojevrstan spomenik, koji predstavlja jedan od najvećih turističkih potencijala Užica.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )